Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Mogelijkheid

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het begrip mogelijkheid oftewel mogelijk zijn is dat iemand of iets in de gelegenheid is, althans iets kan doen. Er zijn geen of nauwelijks belemmeringen, zodat hetgeen het om gaat niet weerhouden wordt plaats te vinden of te realiseren. Ook heeft degene of datgene in kwestie in beginsel de potentie hetgeen het om gaat mogelijk te maken, en te ontwikkelen. Het kan ook zijn dat iets of iemand reeds aanwezig is oftewel bestaat, maar waarvan men (of de meesten) nog niets waargenomen hebben, zoals menig diepzeevissen waar nog relatief weinig van bekend is. Men weet hierbij reeds dat er met zekerheid vele soorten van zijn, omdat hun aanwezigheid aangetoond is. Aannames kunnen ook tot de mogelijkheden behoren, echter blijven dat slechts zekerheden voor diegenen die aannemen dat dat zo is. Per definitie kunnen aannames evenzogoed niet-mogelijk-zijn of blijken. Tot het aannemen van een bepaalde overtuiging of het hanteren van bepaalde aannames om vervolgens in te geloven, behoort men dan ook in alle redelijkheid te beseffen dat de vermoedens dus ook anders kunnen blijken.

Een mogelijkheid is ook een kans op succes om aan te grijpen, temeer het anders mogelijk niet meer kan. Ook kan iets mogelijk zijn, zoals bedoeld met iets of iemand die de onwaarschijnlijkheid benadert (men zegt dan wel : "hoe is het mogelijk !")

Het tegenovergestelde van mogelijkheid is onmogelijkheid oftewel onmogelijk zijn.

In de natuurwetenschappen is ook vanalles mogelijk en onmogelijk, zoals een vettige (vloei)stof die zich niet met water laat mengen, of bijvoorbeeld de chemische stof kwik die niet met de vingers vast- en op te pakken is, alhoewel het wel een metaal is. Organismen aangaande, begrijpt men onderhand dat (de meeste) ze leven, en zo dus mogelijk zijn, vanwege dat levenssappen door hun lichamen stromen. Vrijwel alle organismen, inclusief de mens, stoppen met leven oftewel gaan dood, wat met zekerheid gebeurt. Wat echter niet-mogelijk is, is enige voortzetting anders dan vergaan of verbranden, namelijk stoppen alle processen die levend maken, waaronder de hersenen en het brein. Het feit dat de 5 componenten van het brein niet meer het brein maken tot wat het was, houdt in dat dezen het brein niet meer opbouwen tot wat men er van begrijpt, namelijk die 5 componenten. Het wegebben van de componenten is het niet-mogelijk-zijn van enigerlei voortzetting oftewel is er ná de mogelijkheden die elk individu heeft in z'n bestaan niet nog een bestaan met mogelijkheden. Een medium kan daarom onmogelijk met overledenen communiceren.

Ook zijn veel mogelijkheden die nagenoeg uitgebannen zijn door bepaalde wetgevingen. Die dingen en activiteiten zijn dan verboden, en dus niet mogelijk uit te voeren of plaats te laten vinden.

Dieren beperken hun mogelijkheden vaak tot hun soortgenoten, afgezien van gedomesticeerde dieren die veelal juist vanwege hun specifieke mogelijkheden gehouden worden, zoals wat een hulphond bijvoorbeeld mogelijk kan maken, wat een mens zelf nooit zou lukken.

Zie ook