Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Modeste Terwagne

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Nicolas Modeste Terwagne (Namen, 14 januari 1864Brussel, 30 januari 1945) was een Belgisch medicus en politicus voor de BWP.

Levensloop

Terwagne promoveerde in 1888 tot doctor in de geneeskunde aan de ULB.[bron?] Enige tijd later vestigde hij zich als arts in Antwerpen.[1]

Hij was politiek actief als progressief liberaal, maar in 1894 sloot hij zich aan bij de socialistische beweging. Hij werd een van de kopmannen van de Antwerpse afdeling van de Belgische Werkliedenpartij (BWP). Hij zette zich in voor het officieel onderwijs, voor de aanwerving en opleiding van lekenverpleegsters en voor meer en betere hygiëne.[bron?] Tevens was hij vrijmetselaar, antiklerikaal en fel tegen een samenwerking met de Antwerpse katholieke partij. Naarmate hij meer vertrouwd werd met het Nederlands werd hij ook voorstander van de Vlaamse Beweging. Door de Eerste Wereldoorlog zag hij echter zijn Belgisch nationalisme tegenstrijdig met het verdedigen van Vlaamse belangen en distantieerde zich weer van de beweging.[1]

Van 1897 tot 1920 was hij gemeenteraadslid van de stad Antwerpen. In 1900 werd hij verkozen tot socialistisch volksvertegenwoordiger. voor het arrondissement Antwerpen. Hij vervulde dit mandaat tot in 1919.[bron?] Aan het einde van de jaren 1910 werd hij, vanwege zijn antiklerikalisme en zijn distantiëring van de Vlaamse Beweging uit de Antwerpse BWP gezet.[1]

In 1898 werd Terwagne voorzitter van de Antwerpse provinciale afdeling van de Belgische Bond tegen de Tuberculose. Samen met de liberale schepen van onderwijs dokter Victor Desguin, nam hij het initiatief tot het oprichten van een villa aan zee voor zwakke kinderen. Het werd, vanaf 1903, de Villa Maritime in Wenduine waar een honderdtal pretuberculeuze kinderen konden logeren. Op de eerste verdieping hadden ze de mogelijkheid om in open lucht te rusten. Terwagne werd beheerder van de zeevilla en verbleef er ook tijdens de zomermaanden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij in Den Haag directeur van het Belgisch propaganda- en documentatiecentrum. Hij was ook voorzitter van de Wereldunie van vrijdenkers.

Publicaties

  • Portez-vous bien! Notions élémentaires d'hygiène, Antwerpen, 1900.
  • Ce que doivent savoir ceux qui vont à la mer, Antwerpen, 1908.
  • Pour la défense du pays. Documents sur la guerre européenne, 1914-1915, Brussel-Parijs, 1916.

Literatuur

  • Paul VAN MOLLE, Het Belgisch Parlement, 1894-1972, Antwerpen, 1972.
  • E. DE SCHAMPHELEIRE, De socialist-geneesheer-vrijmetselaar Modeste Terwagne en zijn tijd, VUB, licentiaatsverhandeling (onuitgegeven), 1973.
  • P. JACOB, Modernisme aan de Belgische kust: kinderverblijven tijdens het Interbellum, Sint-Lukas Brussel, eindverhandeling, 1990.
  • P. DELFOSSE, Dictionnaire historique de la laïcité en Belgique, Brussel, Fondation Rationaliste et Editions Luc Pire, 2005.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 1,0 1,1 1,2 (nl) Préaux, Céline, 'In Vlaanderen Vlaams!' Het einde van Belgisch Vlaanderen?.
rel=nofollow
rel=nofollow