Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Bier

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Duivels bier werd oorspronkelijk gebrouwen door brouwerij Pêtre Frères uit Halle. Het is een zwaar, donker bier en werd sinds 1883 gemaakt voor de bedevaarders.
Het trappistenbier Orval. De naam van het bier en de vis met de ring verwijzen naar de legende van de Mathildebron. In de 11e eeuw verloor de gravin van Toscane, Mathilde, haar trouwring in een bron. Daarop dook een vis op die de gravin haar ring teruggaf. Mathilde riep uit: Voortaan en voorgoed wens ik dat deze plek Val d’Or wordt genoemd. Deze naam verbasterde tot Orval. Uit dankbaarheid besloot ze op deze plaats een klooster te stichten. Deze bron op het terrein van abdij Notre-Dame d'Orval levert het water voor het bier en heet tegenwoordig la fontaine Mathilde (Nederlands: de Mathildebron).

Bier is een alcoholhoudende drank die gemaakt wordt met water, gerst, gist en hop.

Ontstaan

Hoe bier ontstaan is, is niet precies bekend; sommige historici denken dat het bij toeval ontdekt is toen graan natregende en vervolgens verwarmd werd door de zon waarbij gisting ontstond. Bier werd zo'n 10.000 jaar geleden voor het eerst gebrouwen.

De Romeinen legden zich toe op de productie van wijn. In streken waar de druiven door het klimaat geen kans maakten, ging men graan verbouwen. Bier diende toentertijd om de dorst van de Romeinse legioenen te lessen. Na de ineenstorting van het Romeinse Rijk, kreeg de kerk controle over de landerijen. Geestelijken en monniken gingen zich bezighouden met bierbrouwen. In sommige kloosters zouden nonnen recht hebben op vijf liter bier per dag.

In de veertiende en vijftiende eeuw werd bier in Europa een populaire volksdrank. Ten tijde van de grote epidemieën van pest en cholera werden aan bier geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Het bier dat de Middeleeuwer dagelijks dronk lijkt overigens niet op het bier dat we nu drinken. Het bevatte maar heel weinig alcohol en smaakte waarschijnlijk vrij zuur. In die periode werd water voor dagelijks gebruik uit rivieren en grachten gehaald waardoor ziektekiemen verspreid werden. Bier was dankzij het kookproces bij het brouwen kiemvrij en bood derhalve een veilig alternatief.

België

België heeft met een enorme variatie aan biersoorten een echte biercultuur. Omdat deze zo bijzonder is, werd de Belgische biercultuur in 2011 erkend als Vlaams cultureel erfgoed. Van het door monniken gebrouwen trappistenbier zijn er wereldwijd nog acht over waarvan zes in België. Dit zijn Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren.

Denemarken

In Denemarken staat de grootste bierbrouwer ter wereld. Carlsberg is hoofdsponsor van vele sportevenementen zoals het EK-voetbal.

Werkingen

  • Volgens een onderzoek door Trevor Thompson, zou bier goede eigenschappen hebben als pijnstiller. Hij wil op basis van deze ontdekking een pijnstiller maken zonder de schadelijke bijwerkingen van alcohol.[1]

Bronvermelding

rel=nofollow