Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Karim Amghar

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Karim Amghar (Rotterdam, 15 december 1988)[bron?] is een Nederlandse schrijver, programmamaker, televisiepresentator en docent van Marokkaanse afkomst.

Carrière

Amghar is bekend van zijn boek Van Radicaal Naar Amicaal, het televisieprogramma Karim Pakt Zijn Kans voor de NTR en als panellid van het DWDD Lagerhuis.

Naast zijn schrijf- en televisiewerk, werkt Amghar als docent omgangskunde op een mbo in Rotterdam en als docent op een lerarenopleiding in Leiden. Amghar heeft zich gespecialiseerd in de thema's polarisatie, radicalisering, diversiteit en andere sociaal-maatschappelijke thema’s. Amghar is vanuit die hoedanigheid onder meer als gast gevraagd bij talkshows RTL Late Night, DWDD en De Nieuwe Maan. In 2018 ontving hij de Compassieprijs voor het tegengaan van polarisatie en discriminatie in de Nederlandse samenleving.

Als presentator maakt Amghar in 2019 zijn eerste televisieprogramma voor de NTR. Dit programma gaat over kansenongelijkheid in het onderwijs, een thema dat sinds 1970 op de agenda staat sinds oud-minister van onderwijs Jos van Kemenade het op de agenda zette door o.a. de middenschool. Op 13 december 2019 werd de eerste aflevering van Karim Pakt Zijn Kans uitgezonden op NPO2. Hierin onderzoekt Amghar hoe het gesteld is met de kansen van leerlingen met veel potentie, maar weinig middelen. Hij spreekt daarvoor met diverse beleidsmakers, ervaringsdeskundigen, onderwijzers, docenten, ouders en de leerlingen zelf. Ook interviewt hij minister Slob en oud-minister Van Kemenade en gaat hij in de serie op zoek naar oplossingen voor kansenongelijkheid. Het is een vierdelige serie. Het programma is gemaakt in samenwerking met Patrick Bisschops (regisseur), Frans Jennekens (eindredacteur), Karo Kil (producer), Marnel Breure (redacteur) en Fouzia el Hannouti (redacteur).

Van Radicaal Naar Amicaal

In zijn boek Van Radicaal Naar Amicaal beschrijft Amghar verhalen uit de praktijk, reikt hij tools aan en bespreekt hij de thema’s radicalisering en polarisatie.[1]

Andere functies

Amghar is lid van de adviesraad van de NTR. Vanuit de adviesraad geeft Amghar advies over de programma's van de NTR aan de mediadirecteur. Zolang Amghar werkt aan zijn televisieprogramma neemt hij volgens de NTR geen deel aan de Adviesraad tot dit programma afgerond en uitgezonden wordt.[2]

Amghar is sidekick/friend of the show bij het radioprogramma FOCUS op Radio 1. Daarin praat Amghar één keer per maand over actuele onderwijsthema’s.

Amghar is initiatiefnemer en mede-eigenaar van WijWijs Onderwijsontwikkeling en Adviesbureau. Daarnaast is hij mede-eigenaar van het recruitmentbureau YOUmatch.

Amghar schrijft ook onderwijsblogs voor NRC Handelsblad.[3]

Onderwijs

Na zijn opleiding Communicatie & Media ging Amghar werken in een commerciële omgeving. Amghar ging in het onderwijs werken omdat hij merkte dat veel jongeren uit grootstedelijke omgevingen vaardigheden misten die essentieel zijn om te kunnen meedraaien in de samenleving.[bron?]

Eenmaal in het onderwijs, merkte Amghar een aantal uitdagingen op. Moeilijke onderwerpen werden vermeden, docenten konden moeilijk omgaan met de straatcultuur die het klaslokaal binnenkwam, radicalisering, polarisatie en vele andere uitdagingen. Amghar ging zich hierin specialiseren door de opleiding Pedagogiek en Didactiek te volgen en diverse cursussen over deze thema's te volgen. Daarnaast voerde hij gesprekken met ervaringsdeskundigen om zich meer te verdiepen in de thematiek.[bron?][4]

Persoonlijk

Hardlopen

Amghar is een recreatief hardloper op verschillende afstanden. Hij werd geïnspireerd door zijn broer om marathons te gaan lopen.[bron?]

Gezin

Amghar trouwde in 2014[bron?] en heeft twee dochters. Amghar komt uit een gezin van elf, waarvan negen jongens en twee meisjes.[5]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Sophia Geuze (21 december 2019) voor het Nederlands Dagblad, Plek wieg moet niet uitmaken.
  2. º NTR, Adviesraad. Geraadpleegd op 30 december 2019.
  3. º https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/20/het-boerkaverbod-brengt-nog-meer-problemen-in-de-klas-a3970037
  4. º Jesse Voorn (21 januari 2019) voor deKanttekening, 'Niet stoer om niet trots te zijn op Nederland'.
  5. º Sjaak Oudshoorn (4 december 2019) voor Hart van Lansingerland, Blik op Dorpsgenoten: Karim Amghar.
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow