Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Programmamaker

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een programmamaker of programmamaakster is de -vooral inhoudelijke- schepper van een radio- of televisie-programma gedurende het hele traject van idee tot uitzending. Meestal is de programmamaker de bedenker en producer (en bij journalistieke producties ook bronnen-onderzoeker, researcher en tekstschrijver) Soms ook voice-over of presentator van het programma. De programmamaker kan daarbij eventueel hulp inroepen van deskundigen, als redactie, of inhoudelijke producers. Meestal wordt de programmamaker geassisteerd door een productie-assistent/e, die belast is met de dagelijkse zakelijke, logistieke en technische begeleiding van een productie. De producent is de persoon of instantie, die de eindeverantwoordelijkheid draagt voor de financiën, ontwikkeling en het eindresultaat van wat een programmamaker maakt.

Producer

Een programmamaker wordt in de angelsaksische wereld ‘’producer’’ genoemd -en dat leidt vaak tot spraakverwarring. In Nederland is de terminologie voorbehouden voor slechts een deel van het productieproces van een radio- en/of televisieprogramma en is een ‘producer’ de redacteur, journalist of onderzoeker, die ‘voorwerk’ verricht.

Nog verwarrender is dat ook de ‘producent’, met name van speelfilms, in het Engelse taalgebied ‘Producer’ genoemd wordt.

rel=nofollow