Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Herald of Gospel Liberty

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Herald of Gospel Liberty (De Aankondiger (of de Heraut) van Evangelie Vrijheid) was het tijdschrift van de Christian Connection. Sommige historici beschouwen dit als het eerste religieuze tijdschrift dat ooit in de Verenigde Staten van Amerika werd uitgegeven.

Na een suggestie door een lid van het Congress uit Rhode Island[1] begon Elias Smith op 1 september 1808 met de uitgave van de Herald of Gospel Liberty. Er waren toen 272 abonnees,[2] en een abonnement kostte een dollar per jaar.[3]

Het tijdschrift verscheen tweemaandelijks, en had een negen- tot elftal bladzijden.[3]

Het tijdschrift had twee doelen:

  1. Nieuws brengen over religieuze opwekkingen of revivals;
  2. „Religieuze vrijheid” („religious liberty”) bevorderen. Met „religieuze vrijheid” werd bedoeld dat het tijdschrift zich zou inzetten om de subsidies af te schaffen die sommige kerken kregen van het belastinggeld. In verschillende Amerikaanse staten waren er in die tijd door belastinggeld ondersteunde kerken.[2]

De Herald of Gospel Liberty bereikte in zes jaar tijd een oplage van 1500 exemplaren.[2] De Christian Palladium uit New York concurreerde met de Herald of Gospel Liberty als belangrijkste tijdschrift van de Christian Connection.

Op 1 oktober 1817 schreef Smith in het blad dat hij opnieuw de zienswijze van het universalisme (de alverzoening) had ingenomen. Dit was de laatste uitgave onder die naam. In mei 1818 verscheen de Christian Herald als opvolger, deze werd kort daarop afgelost door Christian Journal,[2] Vervolgens de gecombineerde naam Christian Herald and Journal en dan terug Christian Herald, gevolgd door Christian Herald and Messenger. Uiteindelijk kreeg het terug de naam Herald of Gospel Liberty.[4]

Het werd afgelost door United Church News.[4]

Verwijzingen

  1. º Albert C. Johnson, Advent Christian History, p. 165.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Michael Hines, The Christian Chronicler
  3. 3,0 3,1 The Gospel Guardian, artikel over The Herald of Gospel Liberty, 20 september 1956.
  4. 4,0 4,1 200 years and counting: the legacy of the Herald of Gospel Liberty lives on