Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Groep (sociologie)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een groep kan in de Sociologie gedefiniëerd worden als een verzameling individuen die onderling afhankelijk zijn voor het succesvol uitvoeren van een taak om zo individuele of groepsdoelstellingen te bereiken. Het kan ook zijn dat een groep zich anders gedraagt of uit, om zich af te zetten (verschil willen maken) tegen bijvoorbeeld de maatschappij.

Uit deze definitie kan men volgende kenmerken van een groep afleiden:

  • direct waarneembare verzameling mensen.
  • gemeenschappelijke houding.
  • gericht op een gemeenschappelijk doel.
  • groepsstructuur die rollen en normen aangeeft.

Voorbeelden van groepen zijn : actiegroep, dansgroep, discussiegroep, doelgroep, gespreksgroep, jeugdgroep, leefgroep, leeftijdsgroep, praatgroep, projectgroep, studiegroep, terreurgroep, themagroep, toneelgroep, vakgroep, verzetsgroep, werkgroep, woongroep.

Zie ook