Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Attitude

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een attitude is (in het algemeen) een bepaalde aangenomen houding of stand van een mens, dier of een ding. Inzake mensen betreft het meestal bepaald gedrag of gedragslijn en/of het aannemen van een bepaalde houding (sociale wereld). Attitudes hebben verschillende functies, zoals een kennisfunctie, identiteitsfunctie, zelfvertrouwenfunctie, zelfverdedigingsfunctie en indrukfunctie. Veelal komt een persoon echter verder door zichzelf te blijven, en dus niet theatraal te zijn.

Attitude is te definiëren als “een consistente en voorspelbare manier waarop een persoon :

  • denkt over een object van een attitude.
  • voelt met betrekking tot een attitudeobject.
  • geneigd is zich te gedragen ten opzichte van een attitudeobject.”[1]

Een attitude is een aangeleerde, globale evaluatie van een individu die betrekking kan hebben op een object (persoon (inclusief zichzelf), plaats of issue) en invloed heeft op gedachten, acties en gedrag. Een attitude geeft aan hoe positief of negatief iemand tegenover een bepaalde zaak staat. Attitudes zijn complexe, dynamische entiteiten die aanmerkelijk kunnen variëren op allerlei gebieden. Attitudes kunnen bijvoorbeeld intern consistent zijn of ambivalent[2]. Er zijn individuele verschillen in de behoefte om attitudes te vormen. Sommige mensen hebben meer behoefte aan het vormen van attitudes en bezitten een groter en gevarieerder scala aan attitudes dan anderen[3].

Attitudes kunnen vier verschillende functies vervullen voor individuen. Katz (1960) onderscheidt de instrumentele, egodefensieve, waarde-uitdrukking en kennisfunctie. De instrumentele functie van een attitude houdt in dat men streeft naar een zo groot mogelijke beloning en zo klein mogelijke straf. Sommige attitudes fungeren als bescherming tegen de waarheid over jezelf of tegen de harde buitenwereld. Dan vervult de attitude een egodefensieve functie. In de waarde-uitdrukking functie dient een attitude vooral als zelfexpressie. Tot slot kan men middels de kennisfunctie van attitudes structuur en betekenis geven aan de wereld om zich heen, iets wat voor ieder individu noodzakelijk is[4].

Attitude is ook een houding of een psychische instelling volgens het Van Dale woordenboek.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Keers & Wilke, 1981.
  2. º Petty & Wegener, 1998; Nelson & Oxley, 1999; Perloff, 2003.
  3. º Petty & Wegener, 1998.
  4. º Katz, 1960.
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow