Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Goedaardigheid

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Goedaardig)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Benigne (Latijns) oftewel goedaardig oftewel goedaardigheid oftewel iets of iemand betreffend dat/die goed van aard is.

Medisch perspectief

Dit is een medische term die met name gebruikt wordt bij gezwellen. Door de term benigne wordt onderscheid gemaakt met een maligne of kwaadaardige gezwel, oftewel kanker. Wanneer een gezwel benigne wordt genoemd, betekent het dat een gezwel niet de neiging heeft om in te groeien in andere weefsel (invasieve groei) of uit te zaaien (metastaseren). Het onderscheid tussen een goedaardige of kwaadaardige tumor, wordt meestal bepaald door de patholoog die weefsel van het gezwel onder de microscoop onderzoekt.

Soms kan een goedaardig gezwel toch grote problemen opleveren. Sommige goedaardige gezwellen leveren door hun grootte en locatie in het lichaam problemen op voor het omliggende weefsel of de omliggende organen, wat hinderlijk of pijnlijk kan zijn. Als door de groei van een gezwel belangrijke organen als hersenen, longen of hart verdrukt worden, kan het zelfs dodelijk zijn.

Sommige benigne gezwellen hebben een grote kans om maligne te worden. Dit soort goedaardige gezwellen wordt ook wel aangeduid met premaligne, omdat zij een voorstadium van een kwaadaardig gezwel zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige darmpoliepen. Hierbij is het dus van essentieel belang dat de poliep verwijderd wordt, voordat hij kwaadaardig geworden is.

Bij de meeste gezwellen die goedaardig bevonden zijn, kan de patiënt echter opgelucht ademhalen. Vaak is een dergelijk gezwel dan al in zijn geheel verwijderd, en de uitslag "benigne" betekent dan, dat er geen verdere problemen meer te verwachten zijn.

Persoonlijk perspectief

Personen die een goedaardig karakter hebben, zijn met name vredelievende, barmhartige, meegaande (meewerkende), attente, liefhebbende en bijvoorbeeld ook sociale mensen. Over het algemeen worden deze mensen wel voor lief gehouden, en bezorgen ze éérder een basis voor een goede relatie. Toch kan het ook zijn dat iemand té goedaardig wordt bevonden, vanwege dat er bijvoorbeeld meer tegenstribbeling gewenst is. Men spreekt ook wel over goedhartig en over braaf (meer bij huisdieren).

Zie ook