Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Sociaal

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De eigenschap sociaal betekent strikt genomen dat een organisme (zoals mens en dier) geneigd is om in groepen te leven.

Betrokken op de mens wordt met sociaal vaak bedoeld: het hebben van gevoel voor de noden van de medeleden van de samenleving, als in humanitair, medemenselijk en menslievend, vaak geassocieerd met linkse politiek of met religieuze overtuigingen ('heb uw naaste lief').

Met sociaal leven of iemands sociale wereld worden de directe naasten bedoeld, zoals vrienden, buren, familie, bevrienden en collega's. De grootte van iemands sociaal leven wordt in eerste instantie bepaald door de behoefte die iemand zelf heeft, maar ook door de behoefte van de betreffende anderen (nemen en geven). Wat gezamenlijk binnen dat sociaal leven gedaan wordt is zeer divers, maar houdt voortduren wel het belang van de sociale contacten in gedachten. De sociale contacten kunnen groepen van mensen zijn, maar ook meerdere afzonderlijke (enkele) contacten. Men gebruikt ook de term persoonlijk(e) contact(en), in de zin van in eigen persoon gemaakte contacten en/of van persoon tot persoon. Wie zich ook in de persoonlijke levenssfeer begeeft en/of ook de persoonlijke detailles (achtergrond) van iemand kent, wordt meestal als onderdeel van een (op zekere hoogte) persoonlijke verhouding beschouwd, omschreven of zo ervaren.

Ook wordt het woord sociaal wel gebruikt als men wil zeggen dat iets betrekking heeft op de menselijke samenleving en maatschappij, bijvoorbeeld in sociale problematiek.

Asociaal

Iemand wordt als asociaal bestempeld als diegene dus onmaatschappelijk is, oftewel geen sociaal besef heeft. Er wordt ook wel geproken over dat diegene geen gemeenschapszin heeft. Asociaal gedrag wordt niet als aanvaardbaar beschouwt, en levert vaak irritatie op bij anderen (omgeving). Als asociaal wordt onder andere aangemerkt : geluidsoverlast, slaan met deuren, schreeuwen, vaak ruzie, criminaliteit, overlast met auto's (veel sleutelen of het parkeren), geweld, bedreiging, veel gouden sieraden, dronkenschap, niet begroeten / communiceren, bepaalde stadse (platte) dialecten.

Sommige psychische aandoeningen worden vanwege de symptomen (uitingen) ook als asociaal aangemerkt, wat in dat geval eigenlijk anti-sociaal behoort te worden genoemd, zoals bij de anti-sociale persoonlijkheidsstoornis.

Zie ook