Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Kwaadaardigheid

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Maligne)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kwaadaardigheid of kwaadaardig heeft meerdere negatieve danwel destructieve betekenissen :


Wikisage is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of toepassing van de in dit lemma gegeven medische informatie.    lees meer

Maligne is een medische term met de betekenis kwaadaardig(heid). Dit houdt in dat een aandoening de neiging heeft om een organisme te doden of deels te vernietigen. Meestal wordt deze term gebruikt bij diverse vormen van kanker om aan te geven dat een gevonden tumorsoort de neiging heeft om zich uit te zaaien. Deze metastasen verspreiden zich door het lichaam en verdringen de natuurlijke, oorspronkelijk bestaande structuur.

Kwaadaardige cellen onderscheiden zich door:

  • hun snelle celvermeerdering in vergelijking met goedaardige (benigne) cellen,
  • hun infiltratieve groeiwijze: zij dringen de omringende weefels binnen, waarna zij zich via bloed, lymfe of andere wegen door het lichaam verspreiden,
  • het feit dat bij sommige vormen van kanker de cellen wel in hun werkzaamheid veranderen, maar niet qua vorm en bouw, zie morfologie (biologie). Daardoor zijn zij in hun uiterlijke verschijning soms niet direct als kankercel herkenbaar.

Kwaadaardig persoon

Een kwaadaardig persoon is een persoon die er naar neigt, om vaak kwaad oftewel boos te zijn. Veelal liggen daar frustraties aan ter grondslag, of mogelijk is het gedrag te verklaren door omstandigheden in de jeugd. In dergelijke gevallen is het zoeken van hulp gewenst, gezien de omgang met zo'n persoon niet plezierig is, en een minder goede basis voor een duurzame relatie is.

Kwaadaardige situatie

Met een kwaadaardige (verderfelijke) situatie, gebeurtenis of dreiging daarvan, bedoelt men een gevaarlijke situatie enz.

Zie ook