Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Orgaan

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een orgaan is een geheel van weefsels om een bepaalde functie te kunnen uitoefenen. Hiermee betreft het van origine een (onder)deel van een organisme.

Het grootste menselijke orgaan is de huid. Het bedekt het hele lichaam en heeft tot doel het menselijk lichaam te beschermen tegen uitdroging, onderkoeling en agressie van buitenaf.

Een aantal organen samen vormen orgaansystemen (stelsels). Deze organen hebben elkaar nodig om een grotere functie te kunnen uitoefenen. Bijvoorbeeld: het spijsverteringsstelsel bestaat onder andere uit de slokdarm, de maag, de darmen, de lever en de alvleesklier.

Enkele menselijke organen zijn

alvleesklier (pancreas). baarmoeder (uterus). bijnieren (adren). bijschildklieren (parathyroiden). blaas (vesica urinaria). darm. eierstokken (ovaria). galblaas. hart (cor). hersenen. huid. hypothalamus. lever (hepar). longen (pulmo), ook ademhalingsorgaan. lymfeklieren. maag (gaster of ventriculus). milt (lien). neus, ook reukorgaan. nier (ren). oog. oor. penis, ook gelachtsorgaan. prostaat (prostata). teelbal (testis). schildklier (thyroid). slokdarm (oesophagus). spieren. spraakorgaan. tong. vagina, ook geslachtsorgaan. zwezerik (thymus).

Specifieke dierlijke organen

In de dierenwereld komen andere gespecialiseerde organen voor :

Trivia

Inzake organisaties, instellingen en diensten, welke een onderdeel zijn van een groter geheel, zoals een overheid, spreekt men ook van een orgaan. Zo kent men ondermeer een overlegorgaan, een adviesorgaan en een uitvoeringsorgaan.
Ook de stem van een zanger noemt men wel een orgaan, alsook een spreekbuis, een vertolker van meningen en een courant van een partij (De Standaard was onder Abraham Kuyper het orgaan van de antirevolutionaire partij).

Zie ook