Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Geschil

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Men spreekt van een geschil oftewel twist oftewel onenigheid oftewel tweedracht oftewel verdeeldheid als partijen serieus met elkaar van mening verschillen, en erover strijden. Een geschil verschilt van ruzie door de mate van de daarbij getoonde emotie. In het algemeen wordt een langdurig geschil als onwenselijk gezien en wordt er gestreefd naar een oplossing. Geschillen worden dan beslecht (vereffend, bijgelegd). Maar soms is het politiek aantrekkelijk een geschil juist niet te beslechten, het te laten voortbestaan. De eenheid in een groep kan zo worden bevorderd door een gezamenlijke vijand.

Het beslechten van geschillen kan op gewelddadige en op vreedzame wijze. Een relatief vreedzame wijze van geschillen beslechten is die door middel van van het recht. Als een geschil door middel van het recht moet worden beslecht wordt de rechtskeuze en de competentie mede bepaald door het niveau van het geschil. Een geschil tussen staten wordt door andere instituties behandeld dan een geschil tussen burgers onderling.

Zie ook