Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Vijand

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vijand is een term die gebruikt wordt om een persoon of groep van personen aan te geven die de eigen denkbeelden meestal met behulp van geweld tegenstreven. De term wordt vaak gebruikt in de context van oorlog, maar soms ook in sport of spel, al is de geweldsfactor hier in het algemeen niet van toepassing (hoewel het gezegde "voetbal is oorlog" boekdelen spreekt).

Vijandschap kan door diverse oorzaken ontstaan. Een mogelijke oorzaak is dat personen of groepen van personen dezelfde of juist tegengestelde doelen nastreven, en elkaar daarbij beconcurreren. Wanneer het belang van het doel of de drijfveer om het doel te behalen groot genoeg is, kan de onderlinge wedijver uitgroeien tot vijandschap.

Een andere veel voorkomende oorzaak van vijandschap is wraakgevoel. Wanneer een persoon of groep van personen iets overkomt, en een andere persoon of groep wordt daar - al dan niet terecht - voor verantwoordelijk gehouden, kan haat ontstaan, die de oorzaak is van vijandschap. Zo zijn er aartsvijanden, doodsvijanden, erfvijanden en vijandelijke legers en daardoor aansluitend vaak ook vijandelijke volken.

Mensen die in een duivel geloven of geloofden noem(d)en deze vaak : De vijand des mensen.

Zie ook