Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gelijkwaardigheid

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Iets of iemand (of meerderen ervan) is gelijkwaardig als het/diegene(n) gelijk van waarde is als een vergelijkbaar ander of een ander van het/dezelfde soort (of meerderen ervan). Dit betreft gevolgelijk de onderlinge waardering, aanschouwingen, omgang, respect, ongeacht de verschillen die er onvermijdelijk zijn in uiterlijk, gedrag, afkomst, welvaart, cultuur, geslacht en ondermeer begrip. Naast hier het recht en/of de verwachting op te (mogen) hebben, betekent het eveneens de verplichting en/of de gewoonte het na te streven, althans het niet te belemmeren. Dit is dus geen onderwaardering alsook geen overwaardering.

Objecten, voorwerpen en op verschillende niveaus ook dieren en planten kunnen ook een bepaalde waarde hebben die gelijk is aan die van anderen, althans uitgaande van het beredenerend denken van de mens. Dieren denken (nog) middels onbewuste ingevingen en instincten, zoals naar aanleiding van eerdere ervaringen of primaire levensbehoeften.


Gelijkwaardige mensen

Gelijkwaardige mensen houdt meestal gelijkwaardige behandeling in oftewel dat aan alle mensen dezelfde mogelijkheden geboden wordt. Men spreekt ook wel van gelijke kansen.

Om die mogelijkheden te kunnen bieden, worden mensen vaak niet gelijk behandeld. Zo mogen mensen in een rolstoel in bepaalde gebouwen gebruikmaken van een lift en andere mensen niet. Het gevolg is echter wel dat alle mensen de mogelijkheid geboden wordt om zich vrij door het gebouw te kunnen bewegen. Het hebben van privileges heeft z'n redenen en/of omstandigheden die het teweeg hebben gebracht of rechtvaardigen.

Terminologie

Ongelijkwaardige behandeling wordt ook wel discriminatie genoemd.

Om de achterstand bij discriminatie op te heffen, wordt ook wel positieve discriminatie gehanteerd. Bij positieve discriminatie wordt degene die in de achterstandspositie zit bevoordeeld boven anderen. Dit is echter een gevoelige zaak aangezien positieve discriminatie voor degene die niet wordt bevoordeeld negatief uitpakt. Positieve discriminatie wordt bijvoorbeeld toegepast bij sollicitaties. Daarbij geldt meestal dat bij gelijke geschiktheid de kandidaat uit de achterstandspositie wordt aangenomen.

Actualiteit

Zie ook