Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Perspectief (denkrichting)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Qua denken heeft ieder mens z'n eigen perspectief oftewel denkrichting oftewel denkveld, wat bepalend is voor de manier waarop waarnemingen en overdenkingen van waarnemingen en overdenkingen van overdenkingen verwerkt worden in in eerste instantie het korte- en vervolgens het lange termijngeheugen. Het betreft een bepaalde manier hoe tegen het leven (omgeving) en zaken wordt aangekeken. Dit kan ook beperkt zijn doordat voortdurend binnen een bepaald kader wordt gekeken en beredeneert. Ook kan iemand door bepaalde redenen een roze bril (spreekwoordelijk) ophebben, en alles té zonnig en rooskleurig in- en bezien.

Iemand kan breed geschoold zijn en een breed perspectief hebben ontwikkeld, wat inhoudt dat diegene over veel verschillendsoortige onderwerpen een perspectief heeft gevormd. Ondanks wat aangeleerd wordt wordt elk perspectief ook gevormd door de eigen mening en beoordelingsvermogen. Zo kan ieders perspectief exact het juiste omarmen, maar ook wat onjuist is of slechts gedeeltelijk, wat een scheef perspectief oplevert.

Zoals het door zéér veel mensen op deze planeet ervaren wordt, bestaat er ook een spiritueel perspectief, wat de spirituele invalshoek (denkrichting) betreft, zoals middels verscheidene manieren wordt ervaren. Ook zijn daarbij (insidenteel) mensen die op een verkeerde, althans andere manier hun spiritualiteit of geloof ontwikkeld hebben waardoor ze een verwrongen perspectief hebben en bijvoorbeeld wandaden als zelfmoordaanslagen en (massa)moorden plegen, met spirituele of religieuze motieven. Mensen met zulke perspectieven binnen hun denken worden ook wel geloofswaanzinnigen genoemd.

Een wetenschapper zal zoveel mogelijk trachten de wetenschappen te gebruiken om dingen te verklaren, wat een wetenschappelijk perspectief oplevert.

Een natuurliefhebber zal een naturalistisch perspectief hebben, en een politieagent zal een wetmatig perspectief hebben. Mensen kunnen dus op vele manieren een bepaald perspectief hebben, wat van invloed en de oorzaak is geweest van het uiteindelijk gehanteerde perspectief. Door het waarnemen is er ook een visueel perspectief, wat van het zicht van de ogen afhangt, en de verwerking daarvan.

Zie ook