Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Gebruiker:O/Harm Schilder

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Harm Schilder (Bakel, 1 januari 1973) is een Nederlandse priester die regionaal en ook landelijk bekend geworden is door de controverses die hij in het leven riep. In de media wordt hij aangeduid als conservatief of orthodox.[1]

Opleiding en loopbaan

Schilder werd geboren in Bakel en ging naar het Peellandcollege in Deurne. Hierna volgde hij zijn kerkelijke opleiding aan het seminarie in Den Bosch en studeerde daarnaast filosofie in Tilburg. Hij werd op 15 oktober 2006 in de Margarita Maria Alacoquekerk in Tilburg door bisschop Antoon Hurkmans tot priester gewijd en aangesteld op deze kerk. Anno 2014 is hij pastoor van de Tilburgse Emmausparochie, met 21 000 zielen de grootste zelfstandige parochie in het bisdom 's-Hertogenbosch.

Controverses

Schilder kwam in 2006 in het nieuws, toen buurtbewoners klachten indienden tegen het luiden van de klokken voor de vroegmis van 7:15 uur. Hij weigerde in te gaan op de klachten en beriep zich op godsdienstvrijheid. Wegens overschrijding van de geluidsnormen legde de gemeente hem dwangsommen op, maar de rechter vernietigde dit besluit in 2007.[2] Hierop paste de gemeente in 2009 de regels aan: Schilder mocht de klokken nog wel luiden, maar dat het volume mocht voor half acht 's morgens nooit harder zijn dan 80 decibel. De priester ging tot de Raad van State in beroep, maar werd in 2011 definitief in het ongelijk gesteld.[3][4] Naar aanleiding van deze geschiedenis schreef Daniël Lohues in 2008 het nummer Hij wul de klokken laoten luuden, dat verscheen op zijn album Allennig II.

In 2008 noemde Schilder de film Fitna 'knap en wezenlijk', waarmee hij – evenals enkele andere conservatieve katholieke ambtsdragers – volgens sommige bronnen afweek van het formele standpunt van de kerk hierover.[1][5][6] In 2010 maakte Schilder in een Netwerkreportage van de EO openbaar, dat hij als stemmer was over gestapt van het CDA naar de PVV. Hij wilde hiermee een lans breken voor christelijke PVV-stemmers.[7] In januari 2013 kwam Schilder wederom in opspraak, toen hij aangaf foto's van afvalligen te willen ophangen in het voorportaal van de kerk.[8][9] Op 8 januari 2013 verdedigde hij zijn standpunt in het televisieprogramma Pauw en Witteman. Naar aanleiding van de vele negatieve reacties, zag hij uiteindelijk af van het plan.[10]

Schrijver

Schilder werkt als schrijver mee aan het tijdschrift Catholica. In 2009 werkte hij mee aan het boek 10 mythen over kerk & Tilburg.[11]

Strikte kerk

Schilder geldt als aanhanger van de strikte kerk die hulpbisschop Rob Mutsaerts nastreeft. Mutsaerts verwoordde zijn standpunt in 2011 zo:

„Wij moeten juist tegen de tijdgeest ingaan. Het is steeds meer ieder voor zichzelf, en God voor ons allen. Er geldt steeds meer de wet van de jungle, het recht van de sterkste, en gemakzucht. Dat moet je niet willen. Je moet het geloof niet aanpassen aan de tijd”
Mgr. Rob Mutsaerts[12][13]

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow