Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Orthodoxie

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Orthodox)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het woord orthodoxie (van het Grieks: ὀρθός, orthos, recht en δόξα, doxa, mening, glorie) betekent letterlijk 'juiste aanbidding' en 'juiste leer'. Synoniem: rechtzinnig.

In de loop van de eeuwen heeft het woord orthodoxie twee betekenissen gekregen.

  • Enerzijds kan het toegepast worden op elke naam van een bepaalde religie of ideologie. In zo'n geval betekent het dat de aangeduide persoon of groep vasthoudt aan de traditie van de eerder genoemde stroming. Dit dan in tegenstelling tot de vrijzinnigen.

Behoudend zijn

Een voortvloeisel van de van oudsher gebruikelijke orthodoxie is het behoudend zijn van veel ouderen, oftewel staan ze vaak niet of nauwelijks open voor vernieuwing. Dikwijls wordt er door ouderen ook verwezen naar "vroeger".

Zie ook