Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

FIFA

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de gelijknamige voetbalspelserie, zie FIFA (computerspelserie).
rel=nofollow

De Fédération Internationale de Football Association (FIFA) is de internationale organisatie voor de sport voetbal.

Geschiedenis

De organisatie is opgericht in Parijs waar, op uitnodiging van Robert Guérin, vertegenwoordigers van zeven voetbalbonden op 21 mei 1904 samen kwamen:

De Duitse voetbalbond meldde zich dezelfde dag per telegram als lid aan, en op 14 april 1905 werd de FA, de Engelse voetbalbond, lid. In 1909 werd Zuid-Afrika het eerste niet-Europese lid, in 1912 gevolgd door Argentinië en Chili. Op 25 mei 2012 werd Zuid-Soedan als 209e lid toegelaten.

Corruptie

Zie Corruptiezaak bij FIFA voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na jarenlange geruchten van corruptie en fraude binnen de organisatie werden op 27 mei 2015 meerdere FIFA-officials gearresteerd op verdenking van omkoping, afpersing en het witwassen van geld. Ook werd er door de Zwitserse politie een inval op het hoofdkantoor van de organisatie gedaan en werden er documenten meegenomen.[1][2][3][4]

„'We zijn verbaasd over hoelang dit al speelt en hoe het bijna alles raakte waarin de FIFA zich mengde. Het lijkt tot elk element van de organisatie te zijn doorgedrongen. Het was gewoon hun manier van zaken doen. De corruptie was geïnstitutionaliseerd.'”
Amerikaanse aanklager

De Zwitserse justitie is een eigen strafrechtelijk onderzoek begonnen naar mogelijke frauduleuze handelingen bij de toewijzing van de WK's van 2018 aan Rusland en 2022 aan Qatar.[4][5]

In 2015 trad vier dagen na zijn herverkiezing Sepp Blatter af als FIFA-voorzitter. Als reden gaf hij dat het voor hem niet voelde dat hij van de hele voetbalwereld de steun had om verder te gaan.[6] Op 21 december van dat jaar schorste de tuchtkamer van de ethische commissie van de FIFA Sepp Blatter en Michel Platini voor acht jaar wegens overtreding van de ethische code. Blatter krijgt bovendien nog een geldboete van 50.000 Zwitserse Frank en Platini moet 80.000 Zwitserse Frank betalen. Beiden zijn uitgesloten van alle voetbalgerelateerde activiteiten op nationaal en internationaal niveau.[7]

Activiteiten

Organiseren

De FIFA organiseert en beheert grote internationale voetbaltoernooien, waaronder het Wereldkampioenschap voetbal (mannen en vrouwen) en de Confederations Cup. De FIFA stelt regels vast en organiseert het optreden van (assistent) scheidsrechters. Ook kan de FIFA optreden in arbitraire kwesties, zoals ze dat in 2001 deed inzake enkele dopinggevallen, door het opleggen van een boete of schorsing, dan wel door vrijspraak.

Stimuleren

Meer op de achtergrond stimuleert de FIFA de ontwikkeling van het voetbal in minder vermogende landen. Daarnaast reikt ze ook op een jaarlijks gala een aantal onderscheidingen uit, zoals die van Wereldvoetballer van het jaar.

Keuze toernooien

De FIFA wijst de organisatoren van de eindtoernooien aan tijdens een geheime stemming onder de leden van het uitvoeringsorgaan. Elke stemgerechtigde is vrij in zijn keuze, exacte selectiecriteria zijn niet bekend. De leden baseren zich onder meer op de offerte (het zogenaamde ‘bid-book’) van de kandidaat-landen, het officiële bezoek van een afvaardiging van de FIFA aan het land en een presentatie. In het bid-book prijst het land aan waarom het houden van de wedstrijden goed is voor het voetbal in het algemeen, het betreffende land en de FIFA. Ook staan in deze offerte alle condities waaronder dat land de wedstrijden wil en kan organiseren. Aangegeven wordt in hoeverre wordt voldaan aan de vooraf gestelde criteria zoals het aantal en de grootte van de stadions. Overigens kunnen ook combinaties van landen zich kandidaat stellen.

Spelregels

De FIFA is een van de organisaties die mee beslist over de wijziging van de spelregels van het voetbal. Spelregels kunnen alleen door de International Football Association Board worden gewijzigd. Deze organisatie bestaat uit de FIFA (vier stemmen, één mond) en de voetbalbonden van Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales met elk één stem. Voor een spelregelwijziging zijn ten minste 6 stemmen nodig. Hierdoor kunnen wijzigingen alleen worden doorgevoerd met instemming van de FIFA.

Op het WK in Zuid-Afrika werd de FIFA bekritiseerd omdat het geen camerabeelden wil toepassen om bepaalde spelmomenten tijdens de wedstrijd te beoordelen. Voorzitter Sepp Blatter wil hiermee de spanning en emotie in het spel houden. Op het WK van 2014 werd voor het eerst doellijntechnologie gebruikt om te bepalen of een bal de doellijn passeert.

Leden

Behalve Monaco, Vaticaanstad, Micronesia, Kiribati, de Marshalleilanden, Nauru, Palau en Tuvalu, die wel ieder een nationale ploeg hebben, zijn alle onafhankelijke landen lid van de FIFA. Daarnaast is een aantal afhankelijke gebieden ook lid van de organisatie, net zoals Palestina. De vier landstreken van het Verenigd Koninkrijk hebben elk een aparte bond en fungeren als een zelfstandig optredend land (Wales, Noord-Ierland, Engeland en Schotland). Dit is tijdens de aansluiting van deze voetbalbonden als voorwaarde gesteld. Op 13 mei 2016 werden Kosovo en Gibraltar toegelaten als respectievelijk 210e en 211e lid van de FIFA.

Een aantal landen en niet-erkende landen, die geen lid kunnen of mogen worden van de FIFA, heeft zich verenigd in de New Federations-Board, die geen banden heeft met de FIFA.

Confederaties

Bestand:World Map FIFA2.svg
De continentale bonden van de FIFA

De FIFA heeft zes continentale bonden als lid:

Voorzitters

Voorzitters
Naam Nationaliteit Termijn
Bestand:Robert Guérin 1906 year.jpg Robert Guérin Vlag van Frankrijk Frankrijk 1904–1906
Bestand:Daniel Burley Woolfall 1908 year.jpg Daniel Burley Woolfall Vlag van Engeland Engeland 1906–1918
Carl Hirschman Vlag van Nederland Nederland 1918–1921
Bestand:Jules Rimet in 1920.jpg Jules Rimet Vlag van Frankrijk Frankrijk 1921–1954
Bestand:Rodolphe Seeldrayers.jpg Rodolphe William Seeldrayers Vlag van België België 1954–1955
Bestand:Arthur Drewry.jpg Arthur Drewry Vlag van Engeland Engeland 1955–1961
Bestand:Stanley Rous.jpg Sir Stanley Rous Vlag van Engeland Engeland 1961–1974
Bestand:João Havelange Portret (1982).jpg João Havelange Vlag van Brazilië Brazilië 1974–1998
Bestand:Sepp Blatter (2009).jpg Sepp Blatter Vlag van Zwitserland Zwitserland 1998–2015
Issa Hayatou Vlag van Kameroen Kameroen 2015–2016 (ad-interim)
Bestand:Gianni Infantino 2011.jpg Gianni Infantino Vlag van Zwitserland Zwitserland 2016–heden

Van 1998 tot 2015 stond Sepp Blatter aan het roer als voorzitter van de bond. Hij was vanaf het begin van zijn aanstelling omstreden wegens verdenking van fraude en omkoping. Mede vanwege deze voortdurende verdenkingen en kritiek op Blatters functioneren, stelde de Nederlander Michael van Praag zich op 28 januari 2015 kandidaat bij de verkiezingen en werd daarmee samen met Portugees Luís Figo en de Jordaanse prins Ali bin al-Hoessein uitdager van Blatter. Van Praag en Figo trokken zich daags voor de verkiezingen echter terug. Op 29 mei 2015 werd bekendgemaakt dat Blatter voor een nieuwe termijn van vier jaar de rol van voorzitter zou vervullen. Hij won de verkiezingen omdat prins Ali Bin Al-Hussein zich na de eerste verkiezingsronde terugtrok. Enkele dagen later, op 2 juni 2015, maakte hij bekend alsnog af te treden. Hij kondigde een spoedcongres van de wereldvoetbalbond aan tussen december 2015 en maart 2016 om zijn opvolger te kiezen.[8]

De Kameroener Issa Hayatou was waarnemend FIFA-voorzitter nadat Sepp Blatter op 8 oktober 2015 een schorsing van negentig dagen werd opgelegd.[9] Op 26 februari 2016 werd de Zwitser Gianni Infantino gekozen als nieuwe voorzitter.[10] Na twee stemrondes versloeg hij zijn concurrenten Salman bin Ebrahim Al-Khalifa (Bahrein), Ali bin al-Hoessein (Jordanië) en Jérôme Champagne (Frankrijk). Een vijfde kandidaat, de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale had zich kort voor de stemming teruggetrokken.[11] In een eerder stadium waren de Fransman Michel Platini en Musa Bility uit Liberia ook kandidaat,[12] maar zij werden uitgesloten van deelname: Bility kwam niet door een integriteitscontrole heen en Platini werd geschorst door de ethische commissie van de FIFA.[13]

Zie ook

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
 1. º Laura Klompenhouwer; Maarten Back. FIFA-officials verdacht van corruptie - onderzoek naar toewijzing WK’s. NRC Handelsblad (27 mei 2015)
 2. º FIFA is blij met onderzoek, verkiezing gaat gewoon door. de Volkskrant (27 mei 2015)
 3. º (en) Cindy Boren. FIFA officials arrested on corruption charges; Sepp Blatter is not among them. The Washington Post (27 mei 2015)
 4. 4,0 4,1 (en) Matt Apuzzo; Michael S. Schmidt; William K. Rashbaum; Sam Borden. FIFA Officials Arrested on Corruption Charges; Sepp Blatter Isn’t Among Them. The New York Times (27 mei 2015)
 5. º Onderzoek Zwitserse justitie toewijzing WK 2018 en 2022. de Volkskrant (27 mei 2015)
 6. º Willem Feenstra en Mark Misérus, Blatter houdt alsnog de eer aan zichzelf, de Volkskrant, Willem Feenstra en Mark Misérus, 3 juni 2015 6:00. Geraadpleegd 17 juni 2018.
 7. º FIFA schorst Blatter en Platini voor acht jaar, NOS, 21 december 2015 09:38. Geraadpleegd 17 juni 2018.
 8. º Blatter treedt af als voorzitter van de FIFA, VI.nl, 2 juni 2015
 9. º (en) Statement by Issa Hayatou, Acting FIFA President op de website van de FIFA, 8 oktober 2015
 10. º Infantino nieuwe voorzitter van FIFA
 11. º Sexwale stapt uit FIFA-verkiezing
 12. º (en) Ad-hoc Electoral Committee receives seven candidatures for FIFA presidential election op de website van de FIFA, 28 oktober 2015
 13. º Bility blijft onverkiesbaar voor FIFA-verkiezingen
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met FIFA op Wikimedia Commons.

rel=nofollow