Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Verenigd Koninkrijk

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Verenigd Koninkrijk is een constitutionele monarchie die in noordwest Europa is gelegen. Het land bestaat uit de gebieden Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Het Verenigd Koninkrijk heeft een oppervlakte van 242.495 km² en heeft 64.769.452 miljoen inwoners. De hoofdstad van het land is Londen. De munteenheid van het VK is de Britse Pond. Het VK is sinds 1949 lid van de NAVO en sinds 1995 lid van de Wereldhandelsorganisatie. Het land was sinds 1973 lid van de EU. Op 1 februari 2020 vertrok het VK de Europese Unie na een lange brexit. De religie van het land is het Christendom daarnaast zijn er niet-religieuzen, verder minderheden. Het volkslied van het VK is God Save the King.

Economie

Het Verenigd Koninkrijk is een welvarend land met een gemiddelde economische groei van 2,7%. De koopkracht van het VK is ongeveer 2,165 miljard Britse Pond. De meeste inwoners van het land werken in de sector Diensten en het minste in Landbouw. Het aantal inwoners onder de armoedegrens is ongeveer 14%. De werkloosheidspercentage onder de beroepsbevolking is ongeveer 7,8 %. De opbrengst van export is rond de 304,5 mld. De belangrijkste handelspartners zijn Duitsland en de Verenigde Staten. Het VK is lid van de G7.

Politiek

Het Verenigd Koninkrijk is een constitutionele monarchie. Het staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk is koning Charles III. De premier van het Verenigd Koninkrijk is Rishi Sunak. Schotland heeft een eigen parlement, net als Wales en Noord-Ierland.

Referenties

[1]