Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Engeland

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Engeland (hoofdbetekenis))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Infotabel Engeland
vlag
vlagartikel Vlag van Engeland
wapen Bestand:England COA.svg
naam in regionale taal England
talen Engels
hoofdstad Londen
suprastaat Verenigd Koninkrijk
religie Anglicaans: ~42 miljoen
rooms-katholiek: 4 miljoen
Islam: 1,6 miljoen
Joods: 410 duizend
Methodisten: 300 duizend
Sikh: 175 duizend
Hindoeïsme: 140 duizend
oppervlakte in km2 130 395
pctwater ???
inwoners 50.7 miljoen
dichtheid 377 inw./km2
tijdzone 0 (GMT) (zomer +1)
feestdag 23 april
(Sint-Jorisdag)
volkslied God Save the King

Engeland (Engels: England) is een voormalig koninkrijk en vormt met Noord-Ierland, Schotland en Wales één staat: het Verenigd Koninkrijk. Van deze vier is Engeland het gebied met de meeste inwoners en de grootste oppervlakte. Het omvat het zuidelijke deel van het eiland Groot-Brittannië, in het westen grenzend aan Wales en in het noorden aan Schotland. Engeland kent een eigen vlag, maar in de internationale betrekkingen speelt als soevereine staat alleen het Verenigd Koninkrijk een rol. Engeland is dus geen land in de strikte betekenis van 'onafhankelijke staat', maar wel in een wat ruimere betekenis van 'begrensd gebied met een politieke identiteit'. Engeland telt ruim 50,7 miljoen inwoners.

De naam Engeland werd vroeger ook gebruikt om heel Groot-Brittannië of het Verenigd Koninkrijk aan te duiden. Met de opkomst van het Schotse nationalisme in de jaren 1930 verdween deze gewoonte. Tegenwoordig geldt dit gebruik van het woord Engeland als politiek incorrect, vergelijkbaar met de aanduiding Holland voor geheel Nederland.

Geschiedenis

Zie Geschiedenis van Engeland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Demografie

Bevolking

Engeland is genoemd naar de Angelen, een van de Germaanse stammen die na het vertrek van de Romeinen vanuit het Europese vasteland het eiland koloniseerden. Samen met Saksen, Juten en Friezen kwamen zij met schepen vanuit het huidige Noord-Duitsland, Noord-Nederland en West-Denemarken. De Franse benaming Angleterre (Land van de Angelen) getuigt hiervan. Deze tientallen duizend opvarenden vormen de voorvaderen van een land (Groot-Brittannië), dat wereldwijd een enorme economische, linguïstische, geografische en demografische invloed heeft gehad. Romeinse geschiedschrijvers zoals Tacitus gebruikten voor het eiland de benaming 'Albion', naar het Latijnse woord 'albus' (wit), de kleur van de krijtrotsen bij Dover.

Taal

De Engelse taal is sinds de 20e eeuw de meest verbreide lingua franca. Dit is voornamelijk het gevolg van de Britse expansie in de negentiende eeuw en sindsdien eveneens dominerende Engelstalige Verenigde Staten.

Bestuurlijke indeling

Geschiedenis

Zie Graafschappen van Engeland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Engeland is van oudsher onderverdeeld in graafschappen. Een graafschap (county) stond onder het bestuur van een graaf (Engels: 'count'). Deze gebieden werden oorspronkelijk (ten tijde van de Angelsaksen) shires genoemd, zoals nog blijkt uit de namen van een groot aantal graafschappen, zoals Bedfordshire, Hampshire enzovoorts. Na de komst van de Normandiërs kwam de benaming county in zwang.

Huidige bestuurlijke indeling

Zie Stedelijke en niet-stedelijke graafschappen van Engeland voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De traditionele counties komen niet meer (geheel) overeen met de huidige bestuurlijke indeling. De groeiende stedelijke agglomeraties hebben eigen 'county councils' gekregen die de zogeheten 'metropolitan counties' besturen. De hoofdstad van Engeland (en van het gehele Verenigd Koninkrijk) is Londen.

Regio's

De officiële indeling van Engeland in negen regio's is als volgt:

Geografie

Engeland heeft 66 plaatsen met stadsrechten, de cities. Andere grote plaatsen worden towns genoemd. Zie ook: Lijst van plaatsen in Engeland en Lijst van plaatsen in Engeland naar inwoneraantal.

Externe links