Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ezechiël (profeet)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Ezechiël (boek) voor het gelijknamige Bijbelboek van deze profeet

Ezechiël (Hebreeuws: יְחֶזְקֵאל, Y'khizqel) is een van de grote profeten uit de Hebreeuwse Bijbel. Zijn naam betekent: „God zal versterken”. Het Bijbelboek Ezechiël wordt aan hem toegeschreven.

Ezechiël leefde in ballingschap in Tel-Abib in Babel, vlak bij de rivier Kebar.

Hij was de zoon van Buzi, een priester binnen de joodse godsdienst. Hij diende, ergens in de zesde eeuw voor Christus, zelf ook als priester. Ezechiël profeteerde ongeveer 22 jaar. Dit was in dezelfde tijd als Jeremia en Daniël.

Tijdens het negende jaar van zijn ballingschap overlijdt zijn vrouw (Ezechiël 8:1 en 24:18). Wanneer en hoe hij zelf om het leven is gekomen, is onbekend. Wel is in al-Kifl, in de regio Hilla (antiek Babel) in Irak, een graftombe te bezichtigen waarin Ezechiël zou liggen.

Jewish Encyclopedia 1906  (en) Ezekiel, in: Jewish Encyclopedia, New York: Funk & Wagnalls, 1901-1906. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

International Standard Bible Encyclopedia  (en) Ezekiel, in: ISBE, J. Orr, ed., Chicago, Howard-Severance Company, 1915. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

The Catholic Encyclopedia (1917)  (en) Ezekiel, in: Catholic Encyclopedia, New York, Robert Appleton Company, 1907-1912. (vertaal via: Vertaal via Google translate)

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Ezekiel op Wikimedia Commons.

rel=nofollow