Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Jona (profeet)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Jona (boek) voor het gelijknamige Bijbelboek van deze profeet

Jona of Jonas (Heb. יוֹנָה Yônā (duif), Gr./Lat. Ionas of Ar. يونس Yūnus of يونان Yūnān) is de naam van een profeet in het Oude Testament en in de Koran. Aan hem wordt traditioneel het gelijknamige boek Jona uit de Bijbel toegeschreven dat het vijfde is in de serie van twaalf Kleine profeten. Jona is vooral legendarisch als de man die drie dagen in de buik van een vis overleefde.

Voorkomen in Bijbel en Koran

Naast zijn optreden in het gelijknamige boek, komt Jona voor in 2 Koningen 14:25, waar te lezen valt dat hij de zoon was van Amittai en geboren in Gat-Hachefer (enkele kilometers boven Nazareth). Ook staat daar dat Jona actief was tijdens de regering van Jerobeam II (ca. 786 - 746 v.Chr.) en dat hij had voorspeld dat Jerobeam verloren terrein zou heroveren.

In de Koran is een soera naar hem genoemd, soera Jonas. Soera Jonas zegt eigenlijk niets over Jonas en zijn lotgevallen, Soera De in de Rangen Behorenden vermeldt daar meer over.

Webinks


Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow
De twaalf kleine profeten
Profeten:Hosea · Joël · Amos · Obadja · Jona · Micha · Nahum · Habakuk · Zefanja · Haggai · Zacharia · Maleachi
Bijbelboeken:Hosea · Joël · Amos · Obadja · Jona · Micha · Nahum · Habakuk · Zefanja · Haggai · Zacharia · Maleachi
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Jonah op Wikimedia Commons.

rel=nofollow