Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Zefanja (profeet)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Zefanja (boek) voor het gelijknamige Bijbelboek van deze profeet

Zefanja of Sefanja (in de meeste moderne bijbelvertalingen) (Hebreeuws: צְפַנְיָה, Ṣəp̄anyā: „De Heer beschermt”, of: "bewaard heeft Jehovah") is een profeet uit de Bijbel. De profetieën uit het gelijknamige bijbelboek Zefanja worden aan hem toegeschreven.

Volgens de introductie van het boek Zefanja (1:1) trad de profeet Zefanja op in Juda ten tijde van koning Josia. Josia regeerde over het koninkrijk Juda van 640 v.Chr. tot 609 v.Chr. Omdat uit de tekst valt af te leiden dat de profetieën werden uitgesproken toen Josia nog jong was, en de feitelijke regering van het land in handen lag van anderen, kan de periode dat Zefanja de aan hem toegeschreven profetieën uitsprak geplaatst worden tussen ongeveer 640 en 620 v.Chr.

Zefanja is de enige van de kleine profeten van wie een geslachtslijst gegeven wordt. Hij is de zoon van Kusi (of Kuschi) en omdat ’Kusi’ Moor of Ethiopiër betekent is het mogelijk dat dit geen eigennaam was, maar enkel een aanduiding, en dat de bedoeling van de geslachtslijst is om aan te tonen dat hij (toch) van zuiver Joodse afkomst was.

Aan Zefanja wordt ook de apocriefe Apocalyps van Sefanja toegeschreven; deze wordt gedateerd tussen 100 v.Chr. en 70 n.Chr.[1]

Weblinks


Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:


  1. º James H. Charlesworth (1983): The Old Testament Pseudepigrapha, Doubleday & Co., Inc., Garden City, New York
rel=nofollow
rel=nofollow
De twaalf kleine profeten
Profeten:Hosea · Joël · Amos · Obadja · Jona · Micha · Nahum · Habakuk · Zefanja · Haggai · Zacharia · Maleachi
Bijbelboeken:Hosea · Joël · Amos · Obadja · Jona · Micha · Nahum · Habakuk · Zefanja · Haggai · Zacharia · Maleachi
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Zephaniah op Wikimedia Commons.

rel=nofollow