Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Echinacea

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Echinacea is een geslacht bestaande uit negen soorten bloeiende planten in de familie Asteraceae, allen van nature voorkomend in het oosten van Noord-Amerika. Sommige soorten, waaronder Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia en Echinacea pallida, worden gebruikt als tuinplanten.

Hiernaast wordt de naam Echinacea ook gebruikt voor een superorde van zee-egels.

Soorten

Soorten en variëteiten binnen het geslacht Echinacea zijn:

Werking

Wikisage is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of toepassing van de in dit lemma gegeven medische informatie.    lees meer

Aan een aantal planten worden medicinale eigenschappen toegeschreven: Meestal wordt met de benaming „Echinacea” een bereiding bedoeld van de bovengrondse delen (en wortelen) van Echinacea purpurea (Rode zonnehoed), de bekendste, en verreweg de meest onderzochte soort. Fytotherapeutische bereidingen van deze plant zouden polysachariden bevatten die het immuunsysteem versterken, bijvoorbeeld bij griep en infecties van de bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid.

Contra-indicaties

Het middel dient niet te worden gebruikt bij overgevoeligheid of allergie tegen planten van de composietenfamilie.

Vanuit de overweging dat dit middel het immuunsysteem zou sterken (o.a. door het aantal lymfocyten te doen toenemen), dient het niet te worden gebruikt bij ziekten zoals tuberculose, leukemie (of gelijkaardige ziekten), bindweefselinfecties (collagenosen), multiple sklerose, AIDS of HIV-infectie, chronische virusziekten en autoimmuunziekten.

Mogelijke bijwerkingen

Zoals alle medicijnen kan ook dit middel bijwerkingen hebben. In zeldzame gevallen (minder dan 1 op 10.000 behandelden) kunnen reacties van overgevoeligheid tegen dit medicijn optreden: voor medicijnen met bereidingen uit Echinacea werden huiduitslag, jeuk, zelden opzwelling van het gezicht, ademnood, duizeligheid en sterke bloeddrukvermindering geobserveerd.

Het middel Echinaforce is het bekendste voorbeeld van een uit Echinacea purpurea bereid middel.

  • Echinacea angustifolia: Een bereiding van de wortel van deze plant wordt soms aan Echinacea purpurea producten toegevoegd, maar ook als simplex wordt het middel ingezet (bij dezelfde indicaties als Echinacea purpurea). De werkzaamheid is nog niet goed onderbouwd.
  • Echinacea pallida: Aan de wortel van deze plant worden door sommigen vergelijkbare eigenschappen toegedicht als aan bovengenoemde twee planten. Niettemin is er eigenlijk geen klinisch onderzoek dat deze claim ondersteunt.

Weblink

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Echinacea op Wikimedia Commons.

rel=nofollow