Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Geslacht (biologie)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de taxonomie, de indelingsleer van de biologie, is een geslacht of genus (meervoud "genera") een van de allerbelangrijkste rangen, na de rang van soort. De wetenschappelijke naam van een soort omvat altijd de naam van het geslacht waarin de soort ingedeeld is.

Soorten in hetzelfde genus zijn nauwer verwant dan soorten in verschillende genera. Dat de tijger (Panthera tigris) en de leeuw (Panthera leo) in hetzelfde geslacht Panthera geplaatst worden geeft een dergelijke verwantschap aan.

Geslachtsnamen behoren in gedrukte tekst cursief geschreven te worden en altijd met een hoofdletter.

Sommige geslachtsnamen worden overgenomen in het algemeen spraakgebruik, zoals aster (Aster) en dahlia (Dahlia), maar daarbij is het niet vanzelfsprekend dat wat in de volksmond met die naam wordt aangeduid ook overeenkomt met wat bedoeld wordt met de wetenschappelijke naam. Zo is een rododendron wel altijd een Rhododendron-soort, maar het omgekeerde is niet waar. En acacia of mimosa zijn bepaald geen Acacia- en Mimosa-soorten.

Andere geslachtsnamen klinken bekend vanwege het product dat door leden van het geslacht geleverd wordt: zo klinkt Nicotiana bekend vanwege de nicotine, uit de tabaksplant (Nicotiana tabacum). Sommige geslachtsnamen zijn overgenomen in termen met een ongunstige klank: fytoftora (van Phytophtora) of bacil van Bacillus.