Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Doopsel van Jezus

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Giotto - Scrovegni - -23- - Baptism of Christ.jpg
Giotto, de Doop van Christus

Het Doopsel van Jezus of de Doop van de Heer is het feest dat in de Katholieke Kerk en de Anglicaanse Kerk de afsluiting van de kersttijd aangeeft.

Het feest gedenkt de doop van Jezus in de Jordaan door Johannes de Doper. De evangelisten beschrijven hoe God bij deze doop openbaarde dat Jezus Zijn geliefde Zoon was (Matteüs 3:13).

De Doop van Jezus werd in het kerkelijk jaar van de Romeinse kerk al vroeg verbonden met de Aanbidding der Wijzen en de Bruiloft te Kana of de hoogdag van de Epifanie des Heren en werd specifiek op de octaafdag daarvan, 13 januari, herdacht.

Sinds de aanpassing van de katholieke heiligenkalender met het Tweede Vaticaans Concilie, wordt de doop van Jezus gevierd op de eerste zondag na 6 januari (Driekoningen), behalve in de Verenigde Staten, waar het feest gevierd wordt op de eerste zondag na de eerste zaterdag in januari.

In de Katholieke Kerk is de eerste dag na de Doop van de Heer de eerste dag van de Tijd door het jaar. In de Anglicaanse Kerk valt de eerste normale dag van het jaar direct na Maria-Lichtmis.

In de Oosters-Orthodoxe Kerk is het feest van de Theofanie gewoonlijk aan alle drie deze mysterieën gewijd.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
 
rel=nofollow