Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ding flof bips

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

DING FLOF BIPS is een Nederlands ezelsbruggetje dat door het Nederlandse Nationaal Forum voor de introductie van de euro naar voren geschoven werd om de 12 EU-landen te onthouden die op 1 januari 2002 de euro invoerden als wettig, nationaal betaalmiddel.

Het betrof:

Dit ezelsbruggetje werd bedacht door Pim Gerrits van het reclamebureau Publicis dat de eurocampagne van het Nationaal Forum voor de introductie van de euro ontwikkelde. Het ezelsbruggetje is overigens niet helemaal juist. In nog drie andere landen worden namelijk euromunten geslagen, zij het op beperkte schaal:


Geen van deze drie landen geven echter eigen eurobiljetten uit. Vaticaanstad heeft voor ongeveer 200.000 euro aan euromunten geslagen. Deze munten zijn echter nauwelijks in omloop omdat ze vrijwel allemaal in het bezit zijn van verzamelaars. Verder is ook in Andorra de euro het officiële betaalmiddel (vroeger de Spaanse peseta en de Franse franc). Andorra mag echter nog geen eigen munten slaan (zie Andorrese euromunten).

Intussen onvolledig

In zowel 2004, 2007 en 2013 is de EU uitgebreid waardoor er intussen 28 lidstaten zijn, waarvan er zes (Slovenië op 1 januari 2007, Malta en Cyprus op 1 januari 2008, Slowakije op 1 januari 2009, Estland op 1 januari 2011 en Letland op 1 januari 2014) intussen de euro officieel hebben ingevoerd. Zowel ding flof bips als het ezelsbruggetje om de landen te onthouden die niet meedoen is dus niet meer volledig. Uit een verkiezing van het Genootschap Onze Taal is (het ondertussen ook verouderde) Sms ff bondige clips als opvolger gekozen.

Grap

Een ezelsbruggetje om de landen te onthouden die niét meedoen is ZEND (Zweden, Engeland (Verenigd Koninkrijk), Noorwegen en Denemarken). In het satirische Nederlandse televisieprogramma Kopspijkers werd destijds het ezelsbruggetje ZONDE dat ze niet meedoen geïntroduceerd door Paul Groot in een imitatie van René Froger, als reactie op het zijns inziens onzinnige ding flof bips: Zweden, Oostblok, Noorwegen, Denemarken en Engeland.

Q2103943 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow