Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Deense kroon

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow
Koers DKK - EUR.
Periode 1999 tot 30 april 2012

De Deense kroon (Deens: dansk krone) is de munteenheid die in Denemarken en het Deense gebiedsdeel Groenland wordt gebruikt. Hoewel de Faeröer ook een gebiedsdeel van Denemarken zijn, hebben deze een afzonderlijke munteenheid genaamd de Faeröerse kroon, die overigens 1:1 gekoppeld is aan de Deense kroon. Een kroon is verdeeld in 100 øre. De ISO 4217-code is DKK.

Op het moment zijn er munten van 50 øre en 1, 2, 5, 10 en 20 kronen in omloop. De munt van 25 øre is op 1 oktober 2008 afgeschaft. Voor speciale gelegenheden worden soms ook munten met de grotere waarden van 50, 100, 200 of 1000 kronen uitgegeven. Naast deze munten zijn er zijn bankbiljetten van 50, 100, 200, 500 en 1000 kronen.

De kroon werd in 1873 als wettig betaalmiddel van Denemarken geïntroduceerd, en was een resultaat van de Scandinavische Monetaire Unie, die tot de Eerste Wereldoorlog bestond. De aanvankelijke partijen aan de monetaire unie waren de Scandinavische landen Zweden en Denemarken; Noorwegen trad twee jaar later toe.

Alhoewel Denemarken onderdeel uitmaakt van de Europese Unie, heeft de Deense bevolking via een referendum bepaald dat de munteenheid niet door de euro vervangen wordt. Hiermee is de Deense kroon samen met het Britse pond en de Zweedse kroon een uitzondering binnen de EU.

De kroon is wel nauw verbonden aan de euro via ERM II, het wisselkoersmechanisme van de Europese Unie. Vóór de komst van de euro was de kroon verbonden met de Duitse mark.

Zie ook

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Danish coins op Wikimedia Commons

Wikipedia Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald van het artikel Danish_krone van deze een Engelstalige bron, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt.
rel=nofollow