Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Beoordeling

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een beoordeling is een oordeel geven over iets of iemand. Dat kan gepaard gaan met het geven van een analyse. Er bestaan allerlei vormen van beoordeling, gaande van boekbesprekingen en literaire kritiek tot autokeuring, functiebeschrijvingen, relaties en examens. Een ideale (realistische) beoordeling is vrij van vooroordelen, wat in de praktijk niet altijd het geval is.

Bij objecten, zoals apparatuur, gereedschappen of meubilair is er veelal een beoordeling tijdens het gebruik. Hierbij wordt er dus beoordeeld op basis van de ervaring ermee. Bij examens is de controleur degene die het uiteindelijk afgelegde / gemaakte examenwerk ervaart en er naar beoordeelt.

Examens

Een examen is een beoordeling door een leraar, jury, examinator of externe controleur om te zien of een kandidaat, student, leerling de aangeboden leerstof voldoende heeft verwerkt, of de opleiding met goed gevolg heeft doorlopen. Het examen kan zowel mondelinge, schriftelijke als praktische onderdelen bevatten. Enkele voorbeelden:

Er wordt in het algemeen aangenomen dat de instelling die het examen aflegt en moet beoordelen, voldoende beoordelingsvermogen heeft om een uitslag te kunnen geven.

Andere betekenissen:

Keuring

Een keuring (het keuren) gaat meestal uit van bepaalde vereisten, voorwaarden of regelgeving waar minimaal aan voldaan moet worden. Dit wordt gedaan door een deskundige, en kan allerlei beoordelingen, onderzoeken en toetsen betreffen, zoals een medisch- of een psychologische keuring. Bekend is ook de APK (keuring) van auto's en de keuringen van de Keuringsdienst van Waren (ook van Waarden). Enige decennia geleden was er ook de keuring voor dienstplicht (van het leger).

Bekeuring

Aan de hand van het keuren (beoordelen) van/door de daarvoor gerechtigde controleur / opzichter / handhaver, kan een bekeuring worden gegeven, in de vorm van een verplicht te betalen geldbedrag (boete). De meest bekende bevoegden om te bekeuren zijn de politie,de rechter en de belastingdienst. Een niet betalen van de bekeuring leidt meestal tot het (soms twee tot drie maal) verhogen van de (totale) kosten doordat het uit handen gegeven is aan een (gerechtelijk) deurwaarder.