Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Dienstplicht

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De dienstplicht is een verplichting waardoor de bevolking tijdelijk dienst moet doen in het leger. De dienstplicht geldt in de meeste landen alleen voor mannen. Bij de dienstplicht kent men verschillende opleidingsmogelijkheden. Het is soms mogelijk om in plaats van dienst te doen in het leger dienst te doen bij de zorg of politie. Dit heet dan maatschappelijke dienstplicht. Vrijstelling van de dienstplicht is in veel landen mogelijk onder strenge voorwaarden.

Dienstplicht in Nederland

Alle mannen en vrouwen tussen de 17 en 45 jaar hebben te maken met de dienstplicht. Sinds 1 mei 1997 is de opkomstplicht in Nederland afgeschaft. Dit betekent dat mensen wel worden opgeroepen, maar niet verplicht dienst moeten doen in het leger zolang de regering de opkomstplicht niet heractiveert. De dienstplicht wordt geregeld in artikel 98 van de grondwet en in de kaderwet dienstplicht. Per 1 januari 1997 is de dienstplichtwet vervangen door de Kaderwet dienstplicht.

Veel genoemde argumenten tegen de dienstplicht in Nederland

. Door het einde van de Koude Oorlog was het directe gevaar van een oorlog afgenomen.

. In plaats daarvan werd het Nederlandse leger steeds vaker ingezet bij vredesoperaties die niet direct dienden ter verdediging van Nederlands grondgebied. De complexiteit en het gevaar van deze missies maakten de inzet van dienstplichtigen omstreden.

. Er werd steeds vaker gewezen op het discriminerende karakter van de dienstplicht. In een tijd waarin gelijke rechten en plichten voor iedereen steeds vanzelfsprekender werden, paste een plicht voor alleen mannen niet langer. Verder is de dienstplicht op basis van geslacht incompatibel met artikel 1 van de Nederlandse Grondwet. Dit bezwaar is vervallen want sinds 2018 zijn ook vrouwen dienstplichtig geworden.