Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Associatie (hoger onderwijs)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een associatie in het Vlaamse hoger onderwijs is een samenwerkingsverband tussen één universiteit met één of meer hogescholen. De assosciaties werden opgericht bij de invoering van de Bachelor-masterstructuur in 2004 en zijn een concreet resultaat van het Bolognaproces. Functie en bevoegdheden van de associaties werden in Vlaanderen vastgelegd in het Structuurdecreet. De bedoeling is om het hoger onderwijs efficiënter te organiseren:

  • dubbels in het opleidingsaanbod te verminderen,
  • laboratoria, centrale diensten, uitrusting, lesgevers en expertise zowel op universitair- als op hogeschool-niveau laten renderen.
  • soepele overgangen tussen (professionele) bachelors en (academische) masters in te richten via schakelprogramma's, of tussen masters aan de hogeschool en masters aan de universiteit.

Een specifieke taak van de associatie is het begeleiden van het academiseringsproces van de voormalige twee cycli-opleidingen van de hogescholen. Met academisering wordt bedoeld het inbedden van onderwijs binnen een wetenschappelijk/artistieke onderzoekscontext zodat er een wisselwerking ontstaat.

Er zijn vijf associaties, rond de vijf grootste universiteiten.

De Katholieke Universiteit Brussel maakt sinds haar fusie in 2007 met verschillende Brusselse hogescholen (EHSAL, VLEKHO en HONIM) tot Hogeschool-Universiteit Brussel, deel uit van de Associatie K.U.Leuven.