Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Hoger onderwijs

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het hoger onderwijs start na de havo, het vwo of mbo-4 (in Nederland) of na het secundair onderwijs (in Vlaanderen) en omvat de opleidingen aan universiteiten en hogescholen.

Bolognaverklaring

Op basis van de Bolognaverklaring afgesloten in de schoot van de Europese Unie wordt het hoger onderwijs in Europa grondig hervormd. In deze verklaring, geratificeerd op 19 juni 1999 besloten de Europese ministers van onderwijs tot een harmonisering van het Europees hoger onderwijs.

Het hoger onderwijs kent de volgende structuur:

  • een verkorte tweejarige studie, leidende tot een associate degree;
  • een gebruikelijke drie- of vierjarige bacheloropleiding;
  • al dan niet gevolgd door één of twee of uitzonderlijk meerjarige master-opleiding.

De begrippen komen uit de Amerikaanse onderwijswereld en verwijzen semantisch naar de middeleeuwse academische opleidingsgraden van baccalaureus en magister.

De bacheloropleidingen komen grotendeels overeen met de vroegere graduaat (hogeschool) of kandidaat (universiteit) in Vlaanderen of het hoger beroepsonderwijs in Nederland. De Mastersopleidingen vervangen de vroegere licentiaten, ingenieurs- of artsentitels in Vlaanderen en doctorandustitels in Nederland.

In de Bachelor-Masterstructuur wordt de studiebelasting uitgedrukt in studiepunten volgens het European Credit Transfer System (ECTS). Eén studiejaar komt overeen met 60 studiepunten.

In Nederland bestaan verschillende organisaties die belangen van studenten in het hoger onderwijs behartigen. Dit gebeurt vooral door de LSVb en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). In Vlaanderen gebeurt dit door de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS).

In Nederland en Vlaanderen moeten opleidingen in het hoger onderwijs worden geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

In Vlaanderen volgden tijdens schooljaar 2005-2006 zowat 163.500 studenten het hoger onderwijs, waarvan ruim één derde (60.866) aan een universiteit.

Zie ook

Portaal Onderwijs

Externe links