Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Al-Biruni

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Abu Raihan Biruni (15 september 973 – tussen 3 december en 13 december 1048) (ook Alberuni; Arabisch: أبو الريحان البيروني; Perzisch: ابوریحان بیرونی) was een Perzisch wiskundige, natuurkundige, astronoom, geleerde, encyclopedieschrijver, filosoof, astroloog, reiziger, historicus, drogist en onderwijzer.

Biruni werd geboren in Khwarazm, dat tegenwoordig in Oezbekistan ligt maar destijds bij het rijk van de Abbasiden hoorde. Hij studeerde wiskunde en astronomie bij Abu Nasr Mansur. Later was hij een collega van de filosoof en natuurkundige Ibn Sina (Avicenna) en van de historicus, filosoof en ethicus Ibn Miskawayh, in een wetenschapscentrum dat was opgezet door de Perzische prins Abu Al Abbas Ma'mun Khawarazmshah. Biruni reisde naar India, leerde er de taal, bestudeerde de religie en de filosofie ter plekke en schreef er een boek over. Hij had omgang met hindoe-geleerden, van wie hij waarschijnlijk Sanskriet leerde.[1]

Hij sprak ook Grieks en mogelijk Syrisch en Berbers.

Enkele van zijn meest opzienbarende prestaties:

  • Op de leeftijd van 17 berekende hij de breedtegraad van Khwarazm
  • Op de leeftijd van 22 had hij al enkele werken geschreven
  • Op de leeftijd van 27 schreef hij een boek Chronologie. Hij verwees hierin naar andere van zijn werken, die echter verloren zijn gegaan.
  • Hij berekende de straal van de Aarde. Zijn berekening van 6339,6 kilometer (werkelijke waarde is ongeveer 6378 kilometer) werd pas in de 16e eeuw in Europa ontdekt.

Weblinks

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Abu Rayhan al-Biruni op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Verwijzingen

rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow