Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Al-Kindi

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Aboe Joesoef Ja'koeb ibn Is-haq ibn as-Sabbah ibn 'omran ibn Ismail al-Kindi (c. 801 – c. 873), vaak kortweg Al-Kindi genoemd of bekend onder zijn Latijnse naam Alkindus, was een Arabisch filosoof, wiskundige, astroloog, fysicus, musicus, scheikundige en wetenschapper.

Biografie

Al-Kindi werd geboren in Koefa, in zuidelijk Mesopotamië. Al-Kindi was lid van de Banoe Kinda, een eerbiedwaardige stam die tot de oudste bondgenoten van de profeet Mohammed behoorden. Zijn vader was gouverneur van Koefa. Zijn opleiding ontving Al-Kindi in Basra en Bagdad. Hij verbleef jarenlang in het Huis der Wijsheid in Bagdad. Hij was ook hofastroloog van de Abbasiden. Onder de kaliefen Mamoen en Moetasim genoot hij bescherming, maar onder de puriteinse al-Moetawakkil verloor hij zijn speciale status en werd hij zelfs door de kalief vervolgd.

Over het jaar van zijn dood bestaat nog onduidelijkheid. Sommigen houden het op 866 terwijl anderen het op 873 houden.

Werk

Al-Kindi heeft een belangrijke rol gespeeld in het introduceren van de Griekse filosofie in de Arabische wereld. Hij overzag de vertalingen die in het Huis der Wijsheid werden gemaakt, maar sprak zelf geen Grieks of Syrisch. Hij schreef zo'n 250 geschriften over alle mogelijke onderwerpen.

Hij was de eerste moslim die de Koran aan de rede toetste en daarmee was hij de grondlegger van de falasafa, moslim filosofen. Hij was sterk beïnvloed door de moe'tazilieten en zag daarom de wijsbegeerte als dienaar van de openbaringen. De kennis van de profeten, zoals Mohammed, stond ver boven de inzichten van de filosofen. Hierop verschilde Al-Kindi van de falasafa die na hem zouden komen.

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow