Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Historicus

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een historicus (ook: historica, geschiedkundige en historiograaf) is iemand die historisch onderzoek verricht en soms aan de hand hiervan een artikel of boek schrijft.

Er zijn historici die bewust subjectieve beschrijvingen geven van historische verschijnselen, bijvoorbeeld om het verhaal te verlevendigen. Een voorbeeld is de Herfsttij der Middeleeuwen van Johan Huizinga.

Andere historici zijn theoretisch ingesteld en maken grondige analyses van historische gebeurtenissen waarbij geprobeerd wordt de grote lijnen van de geschiedenis te ontrafelen. Een voorbeeld is het boek De mechanisering van het wereldbeeld van Eduard Jan Dijksterhuis. Leopold von Ranke was in de negentiende eeuw de eerste historicus die streefde naar het weergeven van geschiedenis 'zoals het echt geweest' is.

Universitaire graad

Met de term 'historicus' wordt tevens iemand bedoeld die aan een universiteit een academische graad in de geschiedwetenschap behaalde. Soms wordt ook de term historica gebezigd wanneer verwezen wordt naar een vrouwelijk historicus.

Zie ook

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Historians op Wikimedia Commons.

rel=nofollow