Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Wikibooks

Uit Wikisage
Versie door Rodejong (overleg | bijdragen) op 24 mei 2012 om 09:23 (→‎Externe links: vervangen door sjabloon)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Wikibooks is een project van de Wikimedia Foundation dat is gestart op 10 juli 2003.

Het project heeft de vorm van een collectie vrije tekstboeken die in samenwerkingsverband worden geschreven. Net als bij Wikipedia kan iedereen de inhoud wijzigen door op de link voor het bewerken van een module te klikken.

Geschiedenis

Wikibooks werd opgericht naar aanleiding van een verzoek van de Wikipediaan Karl Wick om een plek te beginnen voor "open content"-leerboeken, met als doel om het gewone volk te onderwijzen en de kosten en andere beperkingen die zijn verbonden aan leermateriaal te omzeilen. Aan het begin waren er 447 Engelstalige modules. Op 31 juli 2003 waren er 123 modules en 47 geregistreerde gebruikers.

Van de eerste boeken waren er sommige geheel nieuw, bij andere was de tekst gekopieerd van andere boeken op het Internet met een GNU/FDL-licentie. Alle inhoud van Wikibooks valt onder de GNU/FDL-licentie. Bijdragen blijven het eigendom van de schrijvers, terwijl dankzij het copyleft de inhoud altijd vrij distribueerbaar en reproduceerbaar blijft.

Er zijn geschillen geweest met betrekking tot de reikwijdte van het project (alleen leerboeken of ook andere boeken), het licenseren van de inhoud en de beste naam en URL voor het project.

Wikijunior

Wikijunior (ook wel: Wikibooks Junior) is een pakkende titel voor een serie van opencontentboeken voor kinderen in de doelgroep van 8-12 jaar.

Deze wikijuniorboeken zijn ingedeeld in 3 verschillende onderwerpen, namelijk: "The Natural World" (Biologie en Aardwetenschap), "A World of Discovery and Innovation" (Wiskunde, Wetenschap en Technologie) en "Our World of People" (Cultuur, Geschiedenis, Samenleving).

Geschiedenis

De Beck Foundation benaderde Wikimedia met een groots idee om een stel wikiboeken voor kinderen te creëren. Het concept werd door de vertrouwenscommissie van de Wikimedia Foundation op 16 oktober 2004 goedgekeurd. Waarna dit concept op 24 oktober op de Meta site van Wikimedia werd bekend gemaakt door Danny Wool. Op 22 juli 2008 werd het 2.500ste hoofdstuk gestart in de Nederlandstalige Wikibooks.

Externe links

Wikibooks  Wikibooks: Wikibooks

rel=nofollow