Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Benjamin Wilson

Uit Wikisage
Versie door Mendelo (overleg | bijdragen) op 7 okt 2019 om 22:57
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Benjamin Wilson rond 1865

Benjamin Wilson (Halifax, Engeland, 17 februari 1817 – Illinois, Verenigde Staten, 8 mei 1900)[1] was een van de stichters van een premillenialistische christelijke groepering met de naam „Church of God of the Abrahamic Faith” (COGAF) (Kerk van God van het Abrahamitische Geloof) en vertaler van de Emphatic Diaglott-vertaling van de Bijbel.

Levensloop

Benjamin Wilson werd geboren in 1817 in Halifax, Engeland, in een goedgeschoolde baptistische familie, als zoon van James Wilson, hoogleraar Grieks in Oxford. Zijn broers heetten Joseph Wilson, John en James.[2] Rond 1840 trad de familie toe tot het campbellisme.

Mogelijk las de familie Wilson de geschriften van John Thomas toen zij nog in Engeland waren. In 1844 kwamen zij in Illinois wonen en begonnen er een „Disciples of Christ” (campbellite) kerk. Sinds 1846 hielden zij schriftelijk contact met John Thomas.

De Wilsons kwamen in contact met Joseph Marsh door de publicaties die zij beiden uitgaven. Marsh was de redacteur en uitgever van het tijdschrift The Voice of Truth (later hernoemd naar The Advent Harbinger and Bible Advocate). Hij had een achtergrond bij de „Christian Connection” en had zich later aangesloten bij de vroege adventisten rond William Miller. Nog later nam hij in zijn boek ’The Age to Come’ een aantal ideeën over van John Thomas en vormde een eigen groep die vooral vanuit Rochester actief was. (In de late jaren 1860 tot 1870 werkte ook Nelson H. Barbour vanuit Rochester.)

Benjamin Wilson begon in Geneva, Illinois, een drukkerij. Daar drukte hij in 1855 een tijdschrift genaamd The Gospel Banner (voluit: The Gospel Banner and Millennial Advocate), met dezelfde naam als een gelijkaardig Brits tijdschrift. Mogelijk verenigde het zienswijzen uit zowel de campbellitische achtergrond van de Wilsons, alsook dat wat ze van dr. Thomas en van Marsh leerden. Een advertentie voor Wilsons Banner en voor een liederenbundel verscheen in 1858 in John Thomas’ tijdschrift Herald of the Kingdom and Age to Come‎.[3] De Banner verscheen tot in 1869, toen het werd samengevoegd met het tijdschrift Herald of the Coming Kingdom, dat uitgegeven werd door zijn neef Thomas Wilson.[2] Het tijdschrift volgde Joseph Marsh’ tijdschrift Advent Harbinger op als het voornaamste orgaan van de Age to Come-beweging.[4]

Bijbelvertaling

Na verloop van tijd begon Benjamin Wilson te werken aan wat de Emphatic Diaglott zou worden. In september 1855 drukte Thomas een brief van Wilson in de Herald, waarin hij Thomas en „anderen” dankte voor hun hulp bij het vertalen en waarin Wilson om verdere hulp vroeg om het werk te publiceren. In 1857 publiceerde Wilson het eerste deel van het werk dat in 1894 zou verschijnen als de volledige Emphatic Diaglott.

Wilson en Thomas bleven in een goede verhouding tot midden in de jaren 1860, waarna er zich een aantal theologische verschillen begon te ontwikkelen, die in de late jaren 1860 escaleerden.

In 1864 hernoemde Wilson de plaatselijke kerk in „Church of God of the Abrahamic Faith”. Tegen die tijd was zijn theologie een mengsel van de zienswijzen van Alexander Campbell, John Thomas, en van het adventisme. Nadat hij zich van Thomas afscheidde, maakte hij twee rondreizen op de Britse eilanden in 1868 en mogelijk 1870. Hij hield toespraken tot groepen die sympathiseerden met de zienswijzen van het adventisme, van Campbell, Thomas, en anderen. Na verloop van tijd groeide een kleine „Church of God of the Abrahamic Faith” (COGAF), die tot op de dag van vandaag bestaat.

Benjamin zei in 1868 dat hij en zijn broers 17 jaar voordien (d.i. 1851) gedoopt werden.[5]

Wilson beschouwde zich als geen lid van een georganiseerde religie.[6]

Erfenis

Wilsons erfenis bestaat uit twee gebieden:

 1. De editie van de Emphatic Diaglott uit 1865 was een van de vroegste Grieks-Engelse interlineaire uitgaven van het Nieuwe Testament die in Amerika werden gepubliceerd en had dus een grote invloed. Deze wordt tot op heden herdrukt. (Zie artikel Emphatic Diaglott.)
 2. De kerk waarin Wilson bij de oprichting een leidende figuur was bestaat vandaag nog. In 1921 splitste de „Church of God of the Abrahamic Faith” in twee groepen, voornamelijk over de vraag of de duivel begrepen moet worden als letterlijk of figuurlijk. Beide kerken behielden de naam „Church of God of the Abrahamic Faith”.
  • De kleinere groep, die Wilsons zienswijze behield dat de duivel allegorisch begrepen moet worden, staat nu soms ook bekend als de Church of the Blessed Hope. Deze groep voert gesprekken met de christadelphians (’Broeders in Christus’.)
  • De grotere groep, die vandaag overwegend gelooft in een bovennatuurlijke duivel, staat vandaag ook bekend onder de naam Church of God General Conference. Hun publicaties vermelden dikwijls Joseph Marsh (1802–1863) in de plaats van Wilson als hun geestelijke voorouder, hoewel de rol van Marsh in het vormen van de groep minder duidelijk gedocumenteerd staat.[7]

Zie ook

Noten en verwijzingen

 • Allon Maxwell, Benjamin Wilson, A brief biography op scribd.com
 1. º Paul M. Hatch, The Restitution Herald, of Oregon, Illinois, Benjamin Wilson and the Emphatic Diaglott, http://www.biblestudentarchives.com/documents/BenjaminWilson.pdf
 2. 2,0 2,1 W. H. Wilson, General History of the CGAF, in: The Restitution, 28 november 1906, Chicago, IL. online
 3. º Who was Benjamin Wilson? op amazingforums.com
 4. º Jan Stilson, 6 oktober 1985,Church of God General Conference History Newsletter
 5. º W. H. Wilson, een neef van Benjamin, vergiste zich mogelijk, toen hij schreef: „Als ik mij niet vergis, doopte hij [John Thomas] mijn vader [Joseph Wilson] en oom Benjamin.” („If I mistake not, he (John Thomas) baptized my father and Uncle Benjamin.”),W. H. Wilson, General History of the CGAF, in: The Restitution, 28 november 1906, Chicago, IL. online
  Hemingray, P., Preface to New edition of the Emphatic Diaglott, The Abrahamic Faith Beacon, Miami 2003
 6. º Uit een gesprek in 1892, vermeld in een artikel door J. A. Bohnet, Relationship to God – Author of the Emphatic Diaglott, in: St. Paul Enterprise, 4 april 1916, volume 6, nr. 37.
 7. º Gary Land, Historical dictionary of Seventh-Day Adventists, Scarecrow Press 2005 p. 187
rel=nofollow