Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Argentinië

Uit Wikisage
Versie door Gentenaar (overleg | bijdragen) op 7 nov 2023 om 10:39 (→‎Cultuur)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Argentinië is een uitgestrekt land gelegen in Zuid-Amerika. Met een oppervlakte van ongeveer 2,78 miljoen vierkante kilometer is het het op een na grootste land van het continent, na Brazilië. Argentinië deelt grenzen met Chili in het westen, Bolivia in het noordwesten, Paraguay in het noorden, Brazilië in het noordoosten, Uruguay en de Zuid-Atlantische Oceaan in het oosten, en de Drake Passage in het zuiden.

Geschiedenis

Argentinië werd in 1816 onafhankelijk van het Spaanse rijk na een lange strijd om vrijheid en autonomie. Na een periode van interne conflicten en politieke instabiliteit, groeide Argentinië uit tot een van de meest welvarende landen in Latijns-Amerika aan het begin van de 20e eeuw. Het land kende echter ook periodes van politieke onrust, militaire dictaturen en economische crises.

Cultuur

De Argentijnse cultuur is een smeltkroes van Europese en inheemse tradities. Argentinië staat bekend om zijn bijdragen aan de wereldcultuur, met name in de literatuur, muziek en film. Tango, een muziek- en dansstijl die zijn oorsprong vindt in de arbeiderswijken van Buenos Aires, is een van de bekendste culturele exportproducten van het land.

Economie

Argentinië heeft een van de grootste economieën van Zuid-Amerika. Het land is een belangrijke producent van landbouwproducten, waaronder graan, vlees en wijn. Ook de industrie, met name de auto-industrie, is een belangrijke sector. Het land heeft echter ook te kampen met periodieke economische crises en inflatie.

Natuur

Argentinië beschikt over een indrukwekkend natuurlijk landschap, variërend van de Andes-bergketen in het westen tot uitgestrekte vlaktes in het oosten. Het land herbergt ook enkele van 's werelds meest spectaculaire natuurgebieden, zoals de Perito Moreno-gletsjer in Patagonië en de watervallen van Iguazú in het noorden.

Sport

Voetbal is diepgeworteld in de Argentijnse cultuur en het land heeft een van de meest gepassioneerde voetbalfanbases ter wereld. Argentinië heeft een rijke voetbalgeschiedenis en heeft verschillende internationale toernooien gewonnen, waaronder de FIFA-Wereldbeker.

Politiek

Argentinië heeft een democratisch systeem en is een federale republiek. Het land heeft periodiek te maken gehad met politieke instabiliteit en veranderingen in regeringen.

Landen in Zuid-Amerika

Argentinië · Bolivia · Brazilië · Chili · Colombia · Ecuador · Guyana · Paraguay · Peru · Suriname · Uruguay · Venezuela

Frans overzees departement:Frans-Guyana
Overzees gebied van het Verenigd Koninkrijk:Falklandeilanden · Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden
rel=nofollow
rel=nofollow
37°11′0″S, 67°22′0″W