Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Watervallen van Iguazú

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Watervallen van Iguazú, ook wel bekend als de Iguaçu-watervallen, vormen een adembenemend natuurlijk spektakel op de grens tussen Argentinië en Brazilië. Deze watervallen bevinden zich in het Iguazú National Park in Argentinië en het Iguaçu National Park in Brazilië en worden beschouwd als een van de meest spectaculaire watervallen ter wereld.

Geografie

De Watervallen van Iguazú bestaan uit ongeveer 275 individuele watervallen die zich uitstrekken over bijna 2 kilometer van de Iguazú-rivier. Het gebied staat bekend om zijn weelderige groene omgeving en diverse flora en fauna. De watervallen zijn omringd door regenwoud en bieden een indrukwekkend uitzicht op de omliggende natuur.

Belangrijkste Watervallen

De watervallen worden gekenmerkt door zowel brede watervlakten als smalle, diepe kloven. Enkele van de meest opvallende watervallen zijn onder andere:

  • Garganta del Diablo (Duivelskeel): Dit is de grootste en meest indrukwekkende waterval van Iguazú, waar het water met donderend geraas zo'n 80 meter naar beneden stort.
  • Salto Bossetti: Een elegante waterval die vanuit verschillende gezichtspunten bewonderd kan worden.
  • Salto San Martín: Een van de grootste watervallen met een hoogte van meer dan 70 meter.

Toegankelijkheid

De Watervallen van Iguazú zijn bereikbaar vanuit zowel de Argentijnse stad Puerto Iguazú als de Braziliaanse stad Foz do Iguaçu. Beide zijden van de watervallen bieden verschillende uitkijkpunten en ervaringen. Het is mogelijk om zowel vanaf de Braziliaanse als de Argentijnse zijde een panoramisch uitzicht te hebben, waarbij elke kant een unieke perspectief biedt.

UNESCO Werelderfgoed

In 1984 werden de Watervallen van Iguazú uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed vanwege hun buitengewone natuurlijke schoonheid en ecologische waarde. Het gebied herbergt ook een divers ecosysteem, waaronder veel bedreigde diersoorten zoals de reuzenmiereneter, jaguar en ocelot.

Toerisme

Jaarlijks trekken de Watervallen van Iguazú miljoenen toeristen van over de hele wereld. Het gebied biedt niet alleen indrukwekkende watervallen, maar ook mogelijkheden voor avontuurlijke activiteiten zoals wandelen, boottochten en het verkennen van het omliggende regenwoud.