Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Agnetha Fältskog: verschil tussen versies

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Agnetha_F%C3%A4ltskog&oldid=41834795 7 aug 2014 Snoop 19 jun 2003)
 
(https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Agnetha_F%C3%A4ltskog&oldid=41923245)
Regel 27: Regel 27:
| functie1            = Zangeres
| functie1            = Zangeres
}}
}}
'''Agnetha Åse Fältskog''' ([[Jönköping (stad)|Jönköping]], [[5 april]] [[1950]]) is een [[Zweden|Zweedse]] [[zanger]]es, vooral bekend als de blonde zangeres van [[ABBA]]. Voor ABBA was Fältskog al een ster in Scandinavië en na ABBA maakte ze nog een aantal succesvolle soloplaten. Ze is ongeveer vijf jaar jonger dan de andere drie ABBA-leden.
'''Agnetha Åse Fältskog''' ([[Jönköping (stad)|Jönköping]], [[5 april]] [[1950]]) is een [[Zweden|Zweedse]] [[zanger]]es, vooral bekend als de blonde zangeres van [[ABBA]]. Voor ABBA was Fältskog al een ster in [[Scandinavië]] en na ABBA maakte ze nog een aantal succesvolle soloplaten. Ze is ongeveer vijf jaar jonger dan de andere drie ABBA-leden.


== Carrière ==
== Carrière ==
=== Debuut ===
=== Debuut ===
Op 5 april 1950 werd in [[Jönköping (stad)|Jönköping]], een stadje in het zuiden van Zweden, Agnetha Ase Fältskog geboren, als eerste van twee dochters van Knut Ingvar Fältskog en zijn vrouw Birgit Johansson. Als kind gaf ze al snel blijk van haar bijzonder muzikaal talent. Tijdens haar eerste publieke optreden op 6-jarige leeftijd zong ze het zelf gecomponeerde liedje "Tva sma troll" (twee kleine trolletjes). In 1958 begon ze pianolessen te volgen en sloot ze zich aan bij het plaatselijke kerkkoor. In 1960 vormde ze samen met haar vriendinnen het trio 'The Cambers' waarmee ze optrad op lokale podia. De Amerikaanse zangeres [[Connie Francis]] was toen haar grote voorbeeld. Om zich ten volle op haar muziekcarrière te kunnen toeleggen besloot ze op haar vijftiende de schoolbanken te verlaten. Ze ging aan de slag als telefoniste in een autobedrijf terwijl ze 's avonds optrad als zangeres in het dansorkestje van [[Bernt Enghardt]].
Fältskog groeide op als eerste van twee dochters van Knut Ingvar Fältskog en zijn vrouw Birgit Johansson. Als kind gaf ze al snel blijk van haar bijzonder muzikaal talent. Tijdens haar eerste publieke optreden op 6-jarige leeftijd zong ze het zelf gecomponeerde liedje "Två små troll" (twee kleine trolletjes). In 1958 begon ze pianolessen te volgen en sloot ze zich aan bij het plaatselijke kerkkoor. In 1960 vormde ze samen met haar vriendinnen het trio 'The Cambers' waarmee ze optrad op lokale podia. De Amerikaanse zangeres [[Connie Francis]] was toen haar grote voorbeeld. Om zich ten volle op haar muziekcarrière te kunnen toeleggen, besloot ze op haar vijftiende de schoolbanken te verlaten. Ze ging aan de slag als telefoniste in een autobedrijf terwijl ze 's avonds optrad als zangeres in het dansorkestje van [[Bernt Enghardt]].


=== Doorbraak ===
=== Doorbraak ===
Het orkest van Enghardt wordt zodanig populair dat ze haar job als telefoniste al snel moet opgeven. De breuk met haar vriendje inspireert haar om zelf het liedje ''Jag var så kär'' (Ik was zo verliefd) te schrijven. Daarmee oogst ze zoveel succes dat haar zangtalent niet langer onopgemerkt blijft in de nationale media. In [[1967]] wordt ze ontdekt door de Zweedse rock-legende [[Little Gerhard]], (pseudoniem voor Karl Gerhard Lundkvist), die nu als producent bij de platenmaatschappij Cupol werkt. Na het horen van de [[demo (muziek)|demo]] nodigt hij Agnetha prompt uit in zijn studio in [[Stockholm]] om het liedje in een nieuwe versie (zonder orkest) op te nemen. Na enige aarzeling tekent ze als 17-jarige een contract bij [[CBS Records]]. Op 28 januari [[1968]] wordt ''Jag var så kär'' met meer dan 80.000 verkochte singles een [[hit (muziek)|nummer-1 hit]] in de Zweedse hitparade.
Het orkest van Enghardt werd zodanig populair dat ze haar baan als telefoniste al snel opgaf. De breuk met haar vriendje inspireerde haar om zelf het liedje ''Jag var så kär'' ('Ik was zo verliefd') te schrijven. Daarmee oogstte ze zoveel succes dat haar zangtalent niet langer onopgemerkt bleef in de nationale media. In 1967 werd ze ontdekt door de Zweedse rocklegende [[Little Gerhard]] (pseudoniem voor Karl Gerhard Lundkvist), die toen als producent bij de platenmaatschappij Cupol werkte. Na het horen van de [[demo (muziek)|demo]] nodigde hij Fältskog prompt uit in zijn studio in [[Stockholm]] om het liedje in een nieuwe versie (zonder orkest) op te nemen. Na enige aarzeling tekende ze als 17-jarige een contract bij [[CBS Records]]. Op 28 januari 1968 werd ''Jag var så kär'' met meer dan 80.000 verkochte singles een [[hit (muziek)|nummer-1 hit]] in de Zweedse hitparade.


Na nog een aantal deelnames aan allerhande festivals en liedjeswedstrijden en een mediarel over een zigeunerliedje, ''Zigenarvän'' (zigeunervriend), is Agnetha Fältskog uitgegroeid tot een gerenommeerde artieste. Als [[singer-songwriter]] nam ze in die tijd een bijzondere positie in de Zweedse muziekwereld in. Tot op de dag van vandaag heeft ze van alle Zweedse vrouwelijke artiesten de meeste composities in de Zweedstalige hitlijst Svensktoppen gehad.
Na nog een aantal deelnames aan allerhande festivals en liedjeswedstrijden en een mediarel over een zigeunerliedje, ''Zigenarvän'' (zigeunervriend), was Agnetha Fältskog uitgegroeid tot een gerenommeerde artieste. Als [[singer-songwriter]] nam ze in die tijd een bijzondere positie in de Zweedse muziekwereld in. Tot op de dag van vandaag heeft ze van alle Zweedse vrouwelijke artiesten de meeste composities in de Zweedstalige hitlijst Svensktoppen gehad.


Via de baas van haar platenmaatschappij ontmoette Fältskog in [[1969]] de Duitser [[Dieter Zimmermann]]. Ze verloofden zich en Zimmermann wierp zich op als haar [[muziekproducent|producer]]. Maar omdat het door hem aangeboden Duitstalige schlagerrepertoire haar niet beviel, werd de samenwerking snel stopgezet. Ze verbrak de verloving en keerde terug naar Zweden.
Via de baas van haar platenmaatschappij ontmoette Fältskog in 1969 de Duitser [[Dieter Zimmermann]]. Ze verloofden zich en Zimmermann wierp zich op als haar [[muziekproducent|producer]]. Maar omdat het door hem aangeboden Duitstalige schlagerrepertoire haar niet beviel, werd de samenwerking snel stopgezet. Ze verbrak de verloving en keerde terug naar Zweden.


In [[1970]] scoort ze met ''Om tarar vore guld'' (Als tranen goud waren) opnieuw een gigantische [[hit (muziek)|hit]] in Zweden. Voor deze single zal ze in 1977 na een lang aanslepende procedure wegens vermeend plagiaat nog wel vergoeding moeten betalen. Na de release van haar derde album verloofde ze zich met [[Björn Ulvaeus]]. Ze produceerden samen haar platen en op 6 juli 1971 trouwden ze in [[Verum]], Zweden.
In 1970 scoorde ze met ''Om tårar vore guld'' ('Als tranen goud waren') opnieuw een gigantische [[hit (muziek)|hit]] in Zweden. Voor deze single moest ze in 1977 na een lang slepende procedure wegens vermeend plagiaat nog wel een vergoeding betalen. Na de uitbreng van haar derde album verloofde ze zich met [[Björn Ulvaeus]]. Ze produceerden samen haar platen en op 6 juli 1971 trouwden ze in [[Verum]] (Zweden).


In [[1972]] bereikte Fältskogs solocarrière een hoogtepunt. Ze speelde de hoofdrol in de musical ''Jesus Christ Superstar''. Het nummer ''Vart ska min kärlek föra'' (letterlijk vertaald: Waarheen zal mijn liefde leiden; oorspronkelijke versie: I don't know how to love him) uit de musical werd haar zoveelste top-10-hit.
In 1972 bereikte Fältskogs solocarrière een hoogtepunt. Ze speelde de hoofdrol in de musical ''Jesus Christ Superstar''. Het nummer ''Vart ska min kärlek föra'' (letterlijk vertaald: Waarheen zal mijn liefde leiden; oorspronkelijke versie: I don't know how to love him) uit de musical werd haar zoveelste top-10-hit.


== ABBA ==
== ABBA ==
In 1972 startte ze samen met haar echtgenoot en het koppel [[Benny Andersson]] - [[Anni-Frid Lyngstad]] een band met de naam ''Björn, Benny, Agnetha en Anni-Frid''. In 1973 namen ze de naam ABBA aan en het jaar daarop kwam hun internationale doorbraak toen ze met ''[[Waterloo (nummer)|Waterloo]]'' het [[Eurovisiesongfestival]] wonnen. De band scoorde in de jaren daarna zowel nationaal als internationaal grote hits waaronder ''[[Dancing Queen (lied)|Dancing Queen]]'', ''[[Take a Chance on Me]]'' en vele andere. ABBA werd het grootste exportproduct van Zweden en was over de hele wereld cult geworden. Aan het eind van de ABBA-periode, tussen 1980 en 1982, was het vooral Fältskog die, vanwege haar heldere stem, de leadvocals voor de ABBA-singlehits voor haar rekening nam. ''[[The Winner Takes It All]]'', ''Lay All Your Love on me'', ''[[One Of Us (ABBA)|One of Us]]'', ''[[Head over Heels (ABBA)|Head Over Heels]]'' en ''[[The Day Before You Came]]'' zijn allemaal door haar gezongen. Het was dan ook Fältskog die door de mensen werd gezien als het gezicht en de stem van het kwartet. Zelf was ze daar niet helemaal gelukkig mee. Meer dan eens voelde ze zich bedreigd door een massa opdringerige fans en journalisten. Omwille van haar [[vliegangst]] had ze bovendien een bloedhekel aan verre reizen en tournees. Verteerd door schuldgevoelens en [[heimwee]] kon Fältskog het na verloop van tijd niet meer opbrengen om lang bij haar kinderen weg te zijn. Nadat ze in 1979 scheidde van Björn Ulvaeus en in 1981 ook het huwelijk van Andersson en Lyngstad op de klippen liep, besloot de band in 1983 om een pauze in te lassen. Deze pauze leidde tot het einde van de band, hoewel deze nooit officieel is geworden.
In 1972 startte ze samen met haar echtgenoot en het koppel [[Benny Andersson]]-[[Anni-Frid Lyngstad]] een band met de naam ''Björn, Benny, Agnetha en Anni-Frid''. In 1973 namen ze de naam ABBA aan en het jaar daarop kwam hun internationale doorbraak toen ze met ''[[Waterloo (nummer)|Waterloo]]'' het [[Eurovisiesongfestival]] wonnen. De band scoorde in de jaren daarna zowel nationaal als internationaal grote hits waaronder ''[[Dancing Queen (lied)|Dancing Queen]]'', ''[[Take a Chance on Me]]'' en vele andere. ABBA werd het grootste exportproduct van Zweden en was over de hele wereld een succes. Aan het eind van de ABBA-periode, tussen 1980 en 1982, was het vooral Fältskog die, vanwege haar heldere stem, de leadvocals voor de ABBA-singlehits voor haar rekening nam. ''[[The Winner Takes It All]]'', ''Lay All Your Love on me'', ''[[One Of Us (ABBA)|One of Us]]'', ''[[Head over Heels (ABBA)|Head Over Heels]]'' en ''[[The Day Before You Came]]'' zijn allemaal door haar gezongen. Het was dan ook Fältskog die door de mensen werd gezien als het gezicht en de stem van het kwartet. Zelf was ze daar niet helemaal gelukkig mee. Meer dan eens voelde ze zich bedreigd door een massa opdringerige fans en journalisten. Omwille van haar [[vliegangst]] had ze bovendien een grote hekel aan verre reizen en tournees. Verteerd door schuldgevoelens en [[heimwee]] kon Fältskog het na verloop van tijd niet meer opbrengen om lang bij haar kinderen weg te zijn. Nadat ze in 1979 scheidde van Björn Ulvaeus en in 1981 ook het huwelijk van Andersson en Lyngstad op de klippen liep, besloot de band in 1983 om een pauze in te lassen. Deze pauze leidde tot het einde van de band, hoewel deze nooit officieel is geworden.


== Solo-carrière ==
== Solocarrière ==
Nog tijdens haar drukke Abba-periode vond Agnetha in [[1980]] toch nog de tijd om samen met haar zevenjarige dochter Linda het kerstalbum ''Nu tändas tusen juleljus'' (Zo'n duizend kerstkaarsen zijn nu aangestoken) op te nemen. De Zweedstalige elpee, uitgegeven door [[Polar Music International|Polar Music]], bereikte in januari 1982 de zesde plaats in de Zweedse albumparade. De plaat werd nadien nog herhaaldelijk op cd uitgebracht en is sindsdien één van de best verkochte Zweedse kerstalbums aller tijden.
Nog tijdens haar drukke ABBA-periode vond Fältskog in 1980 toch nog de tijd om samen met haar zevenjarige dochter Linda het kerstalbum ''Nu tändas tusen juleljus'' (Zo'n duizend kerstkaarsen zijn nu aangestoken) op te nemen. De Zweedstalige elpee, uitgegeven door [[Polar Music International|Polar Music]], bereikte in januari 1982 de zesde plaats in de Zweedse albumparade. De plaat werd nadien nog herhaaldelijk op cd uitgebracht en is sindsdien één van de best verkochte Zweedse kerstalbums aller tijden.
 
Fältskog nam in [[1982]] haar eerste [[speelfilm]] ''Raskenstam'' op. De film brak in Zweden alle records qua bezoekersaantallen. De recensies waren positief. Hetzelfde jaar nam Fältskog met [[Tomas Ledin]], een populaire Zweedse zanger, het duet ''Never Again'' op. Het nummer deed het goed in de Zweedse hitlijsten en ook daarbuiten stond het in een aantal andere landen in de top-30. Een Spaanstalige versie ''Ya Nunca Mas'' maakte indruk in Spanje en werd een nummer 1-hit in Chili.


In [[1983]] startte Fältskog echt met haar internationale solocarrière. Ze nam met producer [[Chinn & Chapman|Mike Chapman]] het album ''Wrap Your Arms Around me'' op. De plaat werd een groot succes en verkocht in het eerste jaar na de release meer dan 1,2 miljoen exemplaren. De singles ''The Heat is on'' en ''Wrap Your Arms Around me'' waren samen ook nog eens goed voor een verkoop van ruim een miljoen exemplaren. In Amerika en Japan kwam ''Can't Shake Loose'' op single uit. Het werd haar eerste solohit in de Amerikaanse top 30 (#29). Ze stond wekenlang met haar album op de eerste plaats in Zweden. In hetzelfde jaar werkte ze in Zweden ook mee aan de soundtrack van de thriller 'P&B'. De single ''It's so Nice to be Rich'' werd in haar vaderland een top-10-hit. Fältskog werd dat jaar in Zweden gekozen tot de populairste zangeres en won een 'Rockbjörn'. Ook in Duitsland kreeg ze dat jaar enkele populariteitsprijzen. In België scoorde ze een nummer 1-hit met zowel haar album als met haar single ''Wrap Your Arms Around me''. In landen als Engeland en Frankrijk viel de single echter net buiten de top 40. In Nederland behoorde haar album tot de 10 best verkochte schijfjes van dat jaar. In Engeland verschenen twee picture discs van Fältskog, die inmiddels zeer gewild zijn bij fans.
Fältskog nam in 1982 haar eerste [[speelfilm]] ''Raskenstam'' op. De film brak in Zweden alle records qua bezoekersaantallen. De recensies waren positief. Hetzelfde jaar nam Fältskog met [[Tomas Ledin]], een populaire Zweedse zanger, het duet ''Never Again'' op. Het nummer deed het goed in de Zweedse hitlijsten en ook daarbuiten stond het in een aantal andere landen in de top-30. Een Spaanstalige versie ''Ya Nunca Mas'' maakte indruk in Spanje en werd een nummer 1-hit in Chili.


In 1984 presenteerde Fältskog in haar geboortestad [[Jönköping (stad)|Jönköping]] een speciaal gala waar een kinderkoor een medley van haar solohits ten gehore bracht. Een dag eerder ontving ze van de Zweedse [[Silvia van Zweden|Koningin Silvia]] een onderscheiding. In september van dat jaar ging Fältskog samen met [[Eric Stewart]], gewezen lid van [[10cc]], de studio in om haar tweede Engelstalige album op te nemen. Het album ''Eyes of a Woman'' verscheen in [[1985]]. De eerste single ''I Won't Let You Go'', geschreven door Fältskog zelf, werd een bescheiden hit in Europa en Scandinavië, maar deed het niet goed in Engeland. Het album deed het echter in de rest van Europa wel redelijk en kreeg een eervolle vermelding tijdens het gala in [[Montreux]]. In de Zweedse hitlijsten wist het album met gemak de tweede plaats te veroveren. Daarbij deed de lp het ook redelijk goed in Nederland (#15), België, Duitsland (#30), Denemarken en Noorwegen. Uiteindelijk verkocht Fältskog meer dan 600.000 exemplaren.
In 1983 startte Fältskog echt met haar internationale solocarrière. Ze nam met producer [[Chinn & Chapman|Mike Chapman]] het album ''Wrap Your Arms Around me'' op. De plaat werd een groot succes en verkocht in het eerste jaar na de uitbreng meer dan 1,2 miljoen exemplaren. De singles ''The Heat is on'' en ''Wrap Your Arms Around me'' waren samen ook nog eens goed voor een verkoop van ruim een miljoen exemplaren. In Amerika en Japan kwam ''Can't Shake Loose'' op single uit. Het werd haar eerste solohit in de Amerikaanse top 30 (nummer 29). Ze stond wekenlang met haar album op de eerste plaats in Zweden. In hetzelfde jaar werkte ze in Zweden ook mee aan de soundtrack van de thriller 'P&B'. De single ''It's so Nice to be Rich'' werd in haar vaderland een top-10-hit. Fältskog werd dat jaar in Zweden gekozen tot de populairste zangeres en won een 'Rockbjörn'. Ook in Duitsland kreeg ze dat jaar enkele populariteitsprijzen. In België scoorde ze een nummer 1-hit met zowel haar album als met haar single ''Wrap Your Arms Around me''. In landen als Engeland en Frankrijk viel de single echter net buiten de top 40. In Nederland behoorde haar album tot de 10 best verkochte schijfjes van dat jaar. In Engeland verschenen twee picture discs van Fältskog, die inmiddels zeer gewild zijn bij fans.


In [[1986]] zong Fältskog samen met [[Ola Håkansson]], de zanger van [[Secret Service (band)|Secret Service]], het duet ''The Way You Are''. Het nummer was speciaal geschreven ter promotie van Zweden als kandidaat voor de [[Olympische Winterspelen 1992|Olympische Winterspelen van 1992]]. Zweden kreeg de spelen niet, maar ze scoorde met het nummer in Zweden wel haar grootste hit uit haar solocarrière. De single stond wekenlang op de eerste plaats en haalde tweemaal platina.
In 1984 presenteerde Fältskog in haar geboortestad [[Jönköping (stad)|Jönköping]] een speciaal gala waar een kinderkoor een medley van haar solohits ten gehore bracht. Een dag eerder ontving ze van de Zweedse [[Silvia van Zweden|Koningin Silvia]] een onderscheiding. In september van dat jaar ging Fältskog samen met [[Eric Stewart]], gewezen lid van [[10cc]], de studio in om haar tweede Engelstalige album op te nemen. Het album ''Eyes of a Woman'' verscheen in 1985. De eerste single ''I Won't Let You Go'', geschreven door Fältskog zelf, werd een bescheiden hit in Europa en Scandinavië, maar deed het niet goed in Engeland. Het album deed het echter in de rest van Europa wel redelijk en kreeg een eervolle vermelding tijdens het gala in [[Montreux]]. In de Zweedse hitlijsten wist het album met gemak de tweede plaats te veroveren. Daarbij deed de lp het ook redelijk goed in Nederland (nummer 15), België, Duitsland (nummer 30), Denemarken en Noorwegen. Uiteindelijk verkocht Fältskog meer dan 600.000 exemplaren.


In [[1987]] nam Fältskog samen met haar zoon Christian en een kinderkoor een [[elpee]] met [[kinderliedjes]] op. De plaat ''Kom följ med i vår karusell'' (Kom mee in onze carrousel) deed het goed in de charts en was binnen een maand [[goud (muziek)|goud]]. De single ''På söndag'' (Op zondag) bereikte de Zweedstalige hitlijst en schoot zelfs door tot de top 10.
In 1986 zong Fältskog samen met [[Ola Håkansson]], de zanger van [[Secret Service (band)|Secret Service]], het duet ''The Way You Are''. Het nummer was speciaal geschreven ter promotie van Zweden als kandidaat voor de [[Olympische Winterspelen 1992|Olympische Winterspelen van 1992]]. Zweden kreeg de spelen niet, maar Fältskog scoorde met het nummer in Zweden wel haar grootste hit uit haar solocarrière. De single stond wekenlang op de eerste plaats en haalde tweemaal platina.


Tijdens een televisiegala in 1986, waar Fältskog samen met Håkansson haar duet zong, ontmoette ze [[Peter Cetera]], de zanger van de Amerikaanse groep [[Chicago (band)|Chicago]]. Ze besloten samen een [[elpee]] te maken. Het resultaat was het in [[1987]] internationaal verschenen album ''I stand Alone''. Ze nam ter promotie drie video's op en nodigde enkele journalisten uit om haar in Stockholm te interviewen. Ook reisde ze samen met co-producer [[Bruce Gaitsch]] naar Londen om daar in de veel bekeken tv-show van [[Terry Wogan]] op te treden. De single ''The Last Time'' kreeg redelijk wat airplay in Europa, maar kwam niet van de grond. Het album deed het niet veel beter. In Duitsland kwam het niet verder dan #47 en in Engeland zelfs niet verder dan #72. Maar in Zweden alleen al gingen er meer dan 300.000 albums over de toonbank en stond het album zelfs acht weken op nummer 1. De single ''I Wasn't the One'', een duet met Peter Cetera, wist in Amerika de 19e plaats van de Contempary [[Billboard Hot 100|Billboard]] te halen.
In 1987 nam Fältskog samen met haar zoon Christian en een kinderkoor een [[elpee]] met [[kinderliedjes]] op. De plaat ''Kom följ med i vår karusell'' (Kom mee in onze carrousel) deed het goed in de hitlijsten en was binnen een maand [[goud (muziek)|goud]]. De single ''På söndag'' (Op zondag) bereikte de Zweedstalige hitlijst en kwam zelfs in de top-10.
 
Tijdens een televisiegala in 1986, waar Fältskog samen met Håkansson haar duet zong, ontmoette ze [[Peter Cetera]], de zanger van de Amerikaanse groep [[Chicago (band)|Chicago]]. Ze besloten samen een [[elpee]] te maken. Het resultaat was het in 1987 internationaal verschenen album ''I stand Alone''. Ze nam ter promotie drie video's op en nodigde enkele journalisten uit om haar in Stockholm te interviewen. Ook reisde ze samen met coproducent [[Bruce Gaitsch]] naar Londen om daar in de veel bekeken tv-show van [[Terry Wogan]] op te treden. De single ''The Last Time'' kreeg redelijk wat airplay in Europa, maar kwam niet van de grond. Het album deed het niet veel beter. In Duitsland kwam het niet verder dan nummer 47 en in Engeland zelfs niet verder dan 72. Maar in Zweden alleen al gingen er meer dan 300.000 albums over de toonbank en stond het album zelfs acht weken op nummer 1. De single ''I Wasn't the One'', een duet met Peter Cetera, wist in Amerika de 19e plaats van de Contempary [[Billboard Hot 100|Billboard]] te halen.
 
Vanaf 1989 laste Fältskog een [[sabbatical|sabbatperiode]] in. Ze ging zich meer toeleggen op haar kinderen en stopte met zingen. Ook haar publieke optredens werden tot een minimum teruggebracht.


Vanaf [[1989]] last Agnetha een [[sabbatical|sabbatperiode]] in. Ze gaat zich meer toeleggen op haar kinderen en stopt met zingen. Ook haar publieke optredens worden tot een minimum herleid. 
=== Comeback ===
=== Comeback ===
[[Bestand:Agnetha Fältskog.jpg|thumb|Agnetha Fältskog in 2008]]
[[Bestand:Agnetha Fältskog.jpg|thumb|Agnetha Fältskog in 2008]]
Toch trok Fältskog zich hierna niet helemaal terug uit het openbare leven. Regelmatig gingen er geruchten over een nieuw album. Deze geruchten werden voor het eerst in detail besproken in het in 2002 verschenen boek ''ABBA - On Speaking Terms''. Naast haar [[autobiografie]] verscheen in [[1996]] in Scandinavië ook de dubbel-cd ''My Love, My Life''. Het album was door Fältskog samengesteld en bevat vele van haar Zweeds- en Engelstalige solohits van voor, tijdens en na ABBA. In [[1998]] kwam internationaal het [[verzamelalbum]] ''That's me - the Greatest Hits'' uit, een compilatie van haar solohits na ABBA. Dit album bevat ook enkele ABBA-songs en het zelfgeschreven en niet eerder uitgebrachte nummer ''The Queen of Hearts''.
Toch verdween Fältskog niet helemaal van het toneel. Naast haar [[autobiografie]] ''"Som jag är"'' (Zoals ik ben) verscheen in 1996 in Scandinavië ook de dubbel-cd ''My Love, My Life''. Het album was door Fältskog samengesteld en bevat vele van haar Zweeds- en Engelstalige solohits van voor, tijdens en na ABBA. In 1998 kwam internationaal het [[verzamelalbum]] ''That's me - the Greatest Hits'' uit, een compilatie van haar solohits na ABBA. Dit album bevat ook enkele ABBA-songs en het zelfgeschreven en niet eerder uitgebrachte nummer ''The Queen of Hearts''.


In [[2004]] maakt ze haar echte comeback met een volledig nieuw album, ''[[My Colouring Book]]'', met [[cover (muziek)|cover]]s van haar jeugdidolen uit de vroege jaren 60, zoals [[Sandie Shaw]], [[Art Garfunkel]], [[Doris Day]], [[Connie Francis]], [[Petula Clark]], [[Dusty Springfield]] e.v.a.. Fältskog scoorde in Scandinavië, Europa en Engeland een hit met de single ''If I Thought You'd Ever Change Your Mind'', oorspronkelijk gezongen door [[Cilla Black]]. In Engeland was het nummer zelfs haar grootste solohit en werd het in de ''midweeksales'' nummer negen van de officiële charts. In Zweden haalde de single de tweede plaats in de charts, ondanks de weinig commerciële sound van het nummer. Ook het album deed het goed. In Engeland kreeg Fältskog zeer goede recensies en haalde haar album de 12e plaats in de charts. In Engeland, en ook in Zweden, Finland, Denemarken en Duitsland kreeg Fältskog edelmetaal voor haar cd. De tweede single ''[[When you walk in the room]]'' werd een hit in Zweden en wist ook nummer 34 in de Engelse lijst te bereiken.
In 2004 maakte ze haar echte comeback met een volledig nieuw album, ''[[My Colouring Book]]'', met [[cover (muziek)|covers]] van haar jeugdidolen uit de vroege jaren 60, zoals [[Sandie Shaw]], [[Art Garfunkel]], [[Doris Day]], [[Connie Francis]], [[Petula Clark]] en [[Dusty Springfield]]. Fältskog scoorde in Scandinavië, Europa en Engeland een hit met de single ''If I Thought You'd Ever Change Your Mind'', oorspronkelijk gezongen door [[Cilla Black]]. In Engeland was het nummer zelfs haar grootste solohit en werd het in de ''midweeksales'' nummer negen van de officiële hitlijst. In Zweden haalde de single de tweede plaats in de hitlijsten, ondanks de weinig commerciële sound van het nummer. Ook het album deed het goed. In Engeland kreeg Fältskog zeer goede recensies en haalde haar album de 12e plaats in de hitlijst. In Engeland, en ook in Zweden, Finland, Denemarken en Duitsland kreeg Fältskog edelmetaal voor haar cd. De tweede single ''[[When you walk in the room]]'' werd een hit in Zweden en wist ook nummer 34 in de Engelse lijst te bereiken.


Vanwege haar [[vliegangst]] liet Fältskog in 1999 verstek gaan op de internationale première van de musical [[Mamma Mia! (musical)|Mamma Mia!]] in [[Londen]]. Bij de Zweedse première van de musical in [[Stockholm]] op 12 februari [[2005]] verschijnt ze voor het eerst sinds 16 januari 1986 weer samen in het openbaar met Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson en Bjorn Ulvaeus. Terwijl haar drie collega's in alle rust de zaal in konden lopen, werd Fältskog met een staande ovatie ontvangen. Na haar succesvolle comeback in 2004 verschenen medio augustus 2005 de geremasterde versies van Fältskogs eerste twee internationale soloalbums ''Wrap your arms around me'' en ''Eyes of a Woman'', compleet met bijzondere bonustracks en nieuw artwork.
Vanwege haar [[vliegangst]] liet Fältskog in 1999 verstek gaan op de internationale première van de musical [[Mamma Mia! (musical)|Mamma Mia!]] in [[Londen]]. Bij de Zweedse première van de musical in [[Stockholm]] op 12 februari 2005 verscheen ze voor het eerst sinds 16 januari 1986 weer samen in het openbaar met Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson en Björn Ulvaeus. Na haar succesvolle comeback in 2004 verschenen medio augustus 2005 de geremasterde versies van Fältskogs eerste twee internationale soloalbums ''Wrap your arms around me'' en ''Eyes of a Woman'', compleet met bijzondere bonustracks en een nieuwe vormgeving.


Op 4 juli [[2008]] verschijnen alle [[ABBA]]-leden opnieuw samen in het publiek op de première van de film ''"[[Mamma Mia! (film)|Mamma Mia! The Movie]]"'' in Stockholm. De ABBA-[[mania]] is dankzij het succes van deze internationaal uitgevoerde musical helemaal terug en de interesse in het maken van uniek beeldmateriaal van Agnetha en Frida met gasten [[Meryl Streep]] en [[Pierce Brosnan]], maar vooral van de vier ABBA-leden ''samen'' is groot.
30 jaar na ''"Waterloo"'' won ABBA de Rockbjörnen "Lifetime Achievement Award", een prijs in het leven geroepen door de Zweedse krant Aftonbladet. In het Cirkustheater te Stockholm namen Fältskog en Lyngstad op 23 januari 2009 de prijs samen in ontvangst onder grote belangstelling van publiek, televisie en pers.


30 jaar na ''"Waterloo"'': ABBA wint de Rockbjörnen "Lifetime Achievement Award", een prijs in het leven geroepen door de Zweedse krant Aftonbladet. In het Cirkus theater te Stockholm nemen Fältskog en Lyngstad op 23 januari 2009 de prijs samen in ontvangst onder grote belangstelling van publiek, televisie en pers.
In 2012 ontving Fältskog in Zweden de [[Elle|ELLE]]-Award voor haar voorbeeldfunctie en bijzondere bijdrage als mode-icoon.


Inmiddels is het boek ''"Som jag är"'' (het bovengenoemde ''"As I am"'') ook vertaald in het Nederlands en onder de naam ''"ABBA van binnenuit"'' door Uitgeverij De Rode Kamer in februari 2009 in Nederland gelanceerd. Het laatste gesprek met Fältskog voor dit boek vond plaats in 1996, maar er is recent (foto)materiaal en een interview uit 2005 aan toegevoegd. In 2012 ontving ze in Zweden de [[Elle|ELLE]]-Award voor haar voorbeeldfunctie en bijzondere bijdrage als mode-icoon.
Op 13 mei 2013 kwam het album ''A'' uit met uitsluitend nieuw materiaal. Met name in Engeland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Ierland, België, Denemarken, Australië en Zweden deed deze cd het erg goed en behaalde hij de platina status. De cd was geproduceerd door Jorgen Elofsson en Peter Nordahl. In mei bezocht Fältskog twee weken lang Londen om haar nieuwe plaat te promoten. Hierdoor kon ze niet aanwezig zijn bij de opening van het [[ABBA-museum]] in Stockholm, waar Frida, Benny en Björn wel aanwezig waren. De clip van ''When You Really Loved Someone'' verscheen op 11 maart 2013 op [[YouTube]]. Op 12 november 2013 zong Fältskog het lied ''I should have followed you home'' live tijdens het door de [[British Broadcasting Corporation|BBC]] georganiseerde liefdadigheidsconcert [[Children in Need]] Rocks in London. Zij zong het als [[duet]] met [[Gary Barlow]]. Het was haar eerste live optreden in 25 jaar. Van ''A'' werden bijna een miljoen platen verkocht.


Op 13 mei [[2013]] kwam het album ''A'' uit met uitsluitend nieuw materiaal. Met name in Engeland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Ierland, België, Denemarken, Australië en Zweden doet deze cd het erg goed en behaalt de status platina. De cd is geproduceerd door Jorgen Elofsson en Peter Nordahl. In mei bezoekt Agnetha twee weken lang Londen om haar nieuwe plaat te promoten. Hierdoor kan ze niet aanwezig zijn bij de opening van het [[ABBA-museum]] in Stockholm, waar Frida, Benny en Björn wel aanwezig zijn. De clip van ''When You Really Loved Someone'' verscheen op 11 maart 2013 op [[YouTube]]. Op 12 november 2013 zong Fältskog het lied ''I should have followed you home'' live tijdens het door de [[British Broadcasting Corporation|BBC]] georganiseerde liefdadigheidsconcert [[Children in Need]] Rocks in London. Zij zong het als [[duet]] met [[Gary Barlow]]. Het was haar eerste live optreden in 25 jaar. In februari 2014 werd bekend dat Agnetha bijna een miljoen platen van ''A'' heeft verkocht.
== Privéleven ==
Op 6 juli 1971 stapte Fältskog onder massale belangstelling van pers en publiek in het huwelijksbootje met [[Björn Ulvaeus]]. Hun huwelijk hield stand tot 1979. Van Ulvaeus heeft ze twee kinderen.<ref>Na de breuk had ze het emotioneel erg lastig en ze ging in therapie bij psychiater Hakan Lohnbak die later ook even haar minnaar werd.</ref> Toen ze in 1983 tijdens een promotour bij een ongeval uit haar tourbus werd geslingerd, suggereerde de roddelpers dat ze een miskraam had gehad. In een poging dergelijke leugens en insinuaties te vermijden was Fältskog lange tijd zeer karig met interviews.<ref>Coel Mark, Abba na Abba, Wat er gebeurde na de officiële split; ISSUU-ZiZo nr. 112, maart-april 2011. [http://issuu.com/cavariapubliceert/docs/zizo112/53]</ref>


== Privéleven ==
In 1989 trok Fältskog zich terug op het afgelegen eilandje [[Helgö (eiland)|Helgö]], zo'n 25 km ten westen van Stockholm. Op een zwaar bewaakt domein, op een boogschot van een van de residenties van de Zweedse [[Karel XVI Gustaaf van Zweden|Koning Carl Gustaf]] maar ver weg van [[paparazzo|paparazzi]] en lastige journalisten, probeerde ze met haar kinderen een normaal, rustig leven te leiden. In 1990 trouwde ze in alle discretie met de chirurg Tomas Sonnenfeld. Pas toen het koppel twee jaar later uit elkaar ging, raakte het nieuws bekend. Na de onverwachte [[zelfmoord]] van haar moeder en het overlijden van haar vader een jaar later sloot ze zich steeds meer af van de buitenwereld en kreeg ze te maken met een [[depressie (klinisch)|depressie]].<ref>Moira, Petty, Exclusive; Abba's Agnetha Faltskog: "I was so tired once Abba was over". Mail Online, 4 mei 2013. [http://www.dailymail.co.uk/home/you/article-2318894/Abbas-Agnethas-Faltskog-gives-interview-decades-I-tired-Abba-over.html]</ref> In de Zweedse media werd ze wel omschreven als 'De tweede [[Greta Garbo]]'.<ref>Boshoff, Alison; Is Abba's Agnetha's Faltskog finally ready to forgive her bandmates for years of misery? Mail Online, 13 juli 2008 [http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1034466/Is-Abbas-Agnetha-Faltkog-finally-ready-forgive-bandmates-years-misery.html]</ref> In 1996 schreef ze haar [[autobiografie|memoires]], getiteld ''Som jag är'' ('Zoals ik ben'), waarin ze evenwel nauwelijks nieuwe onthullingen deed.<ref>Het boek verscheen ook via Virgin Publishing in een internationale Engelstalige editie. Hiervan werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Fältskog concentreerde zich in het boek vooral op het rechtzetten van roddels maar liet inhoudelijk verder weinig los. In 2009 werd de autobiografie door Uitgeverij De Rode Kamer met als titel ''"ABBA van binnenuit"'' in het Nederlands op de markt gebracht. Het laatste gesprek met Fältskog voor dit boek vond plaats in 1996, maar er werd recenter (foto)materiaal en een interview uit 2005 aan toegevoegd.</ref> Het boek werd negatief onthaald door pers en publiek. In 1997 knoopte Fältskog een liefdesrelatie aan met de Nederlandse vorkheftruckchauffeur Gert van der Graaf. Toen ze de affaire verbrak, begon hij haar te [[stalking|stalken]].
Op 6 juli [[1971]] stapte ze onder een massale belangstelling van pers en publiek in het huwelijksbootje met [[Björn Ulvaeus]]. Hun huwelijk hield stand tot 1979. Van Ulvaeus heeft ze twee kinderen: Linda (°1973) en Peter Christian (°1977). Na de breuk had ze het emotioneel erg lastig en zocht troost bij psychiater Hakan Lonnback die later ook even haar minnaar wordt.
Wanneer ze in [[1983]] tijdens een promotour bij een ongeval uit haar tourbus wordt geslingerd, suggereert de roddelpers dat ze een miskraam heeft gehad. Om dergelijke leugens en insinuaties in de toekomst te vermijden is Faltskog sindsdien heel erg karig met interviews.<ref>Abba na Abba, Wat gebeurde er na de officiële split. Zizo nr. 112, maart-april 2011, pag. 52-55 [http://issuu.com/cavariapubliceert/docs/zizo112/53]</ref>


In 1989 trok Fältskog zich terug uit de publieke wereld om met haar kinderen een normaal leven te leiden. In [[1990]] trouwde ze in alle discretie met de chirurg Tomas Sonnenfeld. Pas toen het koppel twee jaar later uit elkaar ging, raakte het nieuws bekend. Fältskog leek elke vorm van publiciteit uit de weg te gaan. Toen haar moeder zeer plotseling een einde aan haar leven maakte en haar vader kort daarna ook stierf, was dit voor Fältskog een zeer moeilijke periode. In 1996 schreef ze haar [[autobiografie|memoires]]; dit boek kreeg de titel 'As I am'. Het boek kwam wereldwijd uit via Virgin Publishing. Ook al is het geen opmerkelijk relaas, het geeft wel goed weer wat voor persoon Fältskog is: talentvol, koppig, verlegen en op zoek naar liefde en erkenning. Een hernieuwde carrière sloot zij niet volledig uit, al leek het op dat moment geen voor de hand liggende stap. Ondanks haar memoires werd er in de media veel geschreven over het '[[Greta Garbo]]-imago' van Fältskog
In 2005 - Van der Graaf had inmiddels van de Zweedse rechter een levenslang verbod opgelegd gekregen om het land binnen te treden - begon de zangeres een romance met een oude kennis, de succesvolle zakenman [[Bertil Nordstrom]]. Nordstrom is een steenrijke Zweedse [[bovenklasse|high society]]-figuur en een intimus van de Zweedse koning. Vergezeld van haar nieuwe geliefde verschijnt Fältskog sindsdien opnieuw in het openbaar. N.a.v. het uitbrengen van haar laatste Album ''A'', gaf Faltskog in mei 2013, voor het eerst in meer dan dertig jaar, een openhartig interview over haar carrière en de moeilijke momenten in haar privéleven.<ref>Moira, Petty, Exclusive; Abba's Agnetha Faltskog: "I was so tired once Abba was over". Mail Online, 4 mei 2013. [http://www.dailymail.co.uk/home/you/article-2318894/Abbas-Agnethas-Faltskog-gives-interview-decades-I-tired-Abba-over.html]</ref>
In haar privé-leven maakte ze weer een stormachtige tijd door. In 1998 kreeg ze – volgens Gert van der Graaf - een relatie met deze Nederlander. In 1997 verhuisde hij naar Stockholm om zo dicht bij haar te kunnen zijn. Volgens Fältskog was de relatie een vriendschap, volgens Van der Graaf was het meer. Nadat Fältskog de vriendschap na twee jaar had verbroken begon Van der Graaf haar te [[stalking|stalken]]. Via een rechtszaak kreeg Van der Graaf in 2000 een verbod van twee jaar om naar Zweden te komen. In 2003 werd hij echter weer opgepakt toen hij zich in de tuin van Fältskogs woning ophield. In oktober 2005 werd hij ook weer gesignaleerd. Fältskog liet toen aan de Zweedse krant Expressen weten dat ze het psychisch erg moeilijk had met het opnieuw opduiken van Van der Graaf. Sinds 2005 lijkt het geluk haar opnieuw toe te lachen. Van der Graaf krijgt van de rechter een levenslang verbod om Zweden binnen te treden en met het succes van de musical Mamma Mia! lijkt ze zich geleidelijk aan te kunnen verzoen met haar sterrenstatus.


== Discografie ==
== Discografie ==
=== Albums voor en tijdens ABBA ===
:Zie ook [[ABBA#Discografie|ABBA discografie]]
* ''Agnetha Fältskog'' (1968)
* ''Agnetha Fältskog Vol. 2'' (1969)
* ''Som jag är'' (1970)
* ''När en vacker tanke blir en sång'' (1971)
* Cast recording of the musical 'Jesus Christ Superstar' (1972)
* ''Agnetha Bästa'' (1973)
* ''Elva kvinnor i ett hus'' (1975)
* ''Tio år med Agnetha'' (1979)
* ''Nu tändas tusen juleljus'' (1981, kerstalbum met dochter Linda)
 
Ook verschenen:
* ''Agnetha - The Collection'' (1986, compilatie van Zweedse hits vóór ABBA)
* ''Sjung denna sång'' (1986, compilatie van Zweedse songs vóór ABBA)
* ''Geh mit Gott'' (1995, compilatie van Duitse songs vóór ABBA)
* ''Agnetha Fältskogs Svensktoppar'' (1998, compilatie van hits vóór ABBA)
* ''Agnetha - Första åren 1967–1979'' (2005, box met alle originele albums vóór ABBA)
 
=== Albums na ABBA ===
* ''Wrap Your Arms Around Me'' (1983)
* ''Eyes of a Woman'' (1985)
* ''Kom följ med i vår karusell'' (1987, kinderalbum met zoon Christian)
* ''I Stand Alone'' (1988)
* ''The voice of ABBA'' (1994, compilatie van solohits na ABBA)
* ''My Love, My life'' (1996, compilatie)
* ''That's me - The Greatest Hits'' (1998, compilatie)
* ''My Colouring Book'' (2004)
* ''13 Hits'' (2005)
* ''Wrap Your Arms Around me'' (2005, deluxe re-release)
* ''Eyes of a Woman'' (2005, deluxe re-release)
* ''My very Best'' (2008, compilatie deluxe release)
* ''A'' (2013)
 
== Hitnotaties ==
=== Albums ===
=== Albums ===
{{Tabel Nederlandse Album Top 100}}
{{Tabel Nederlandse Album Top 100}}
|-
|-
|align="left"|''Wrap your arms around me''||1983||11-06-1983||3||21||
|align="left"|''Agnetha Fältskog''||1968||-||||||
|-
|align="left"|''Agnetha Fältskog Vol. 2''||1969||-||||||
|-
|align="left"|''Som jag är''||1970||-||||||
|-
|align="left"|''När en vacker tanke blir en sång''||1971||-||||||
|-
|align="left"|''Agnetha Fältskogs bästa''||1973||-|||||| [[Verzamelalbum]]
|-
|align="left"|''Elva kvinnor i ett hus''||1975||-||||||
|-
|align="left"|''Tio år med Agnetha''||1979||-|||||| Verzamelalbum
|-
|align="left"|''Nu tändas tusen juleljus''||10-1981||-|||||| met [[Linda Ulvaeus]]
|-
|align="left"|''Teamtoppen 1''||1985||-|||||| Verzamelalbum
|-
|-
|align="left"|''Eyes of a woman''||1985||06-04-1985||15||8||
|align="left"|''Agnetha collection''||1986||-|||||| Verzamelalbum
|-
|-
|align="left"|''I stand alone''||1988||06-02-1988||22||9||
|align="left"|''Sjung denna sång''||1986||-|||||| Verzamelalbum
|-
|-
|align="left"|''My colouring book''||2004||24-04-2004||11||11||{{Bron?||2014|06|25}}
|align="left"|''Kom följ med i vår karusell''||1987||-|||||| met [[Christian Ulvaeus]]
|-
|-
|align="left"|''A''||2013||18-05-2013||4||22*||{{Bron?||2014|06|25}}
|align="left"|''Wrap your arms around me''||31-05-1983||11-06-1983||3||21||
|-
|align="left"|''Eyes of a woman''||03-1985||30-03-1985||15||8||
|-
|align="left"|''I stand alone''||17-11-1987||06-02-1988||22||9||
|-
|align="left"|''Geh' mit Gott''||1994||-|||||| Verzamelalbum
|-
|align="left"|''My love, my life''||1996||-|||||| Verzamelalbum
|-
|align="left"|''That's me''||1998||-|||||| Verzamelalbum
|-
|align="left"|''Svensktoppar''||1998||-|||||| Verzamelalbum
|-
|align="left"|''My colouring book''||23-04-2004||24-04-2004||11||11||
|-
|align="left"|''13 Hits''||2004||-|||||| Verzamelalbum
|-
|align="left"|''Agnetha De Första Åren 1967-1976''||2004||-|||||| CD-box
|-
|align="left"|''My very best''||10-2008||-|||||| Verzamelalbum
|-
|align="left"|''A''||10-05-2013||18-05-2013||5||16||
|}
|}


{{Tabel Nederlandse Album Top 100}}
{{Tabel Vlaamse Ultratop 50 Albums}}
|-
|-
|align="left"|''My colouring book''||2004||01-05-2004||11||11||{{Bron?||2014|06|25}}
|align="left"|''My colouring book''||2004||01-05-2004||38||8||
|-
|-
|align="left"|''A''||2013||18-05-2013||3||22*||{{Bron?||2014|06|25}}
|align="left"|''A''||2013||18-05-2013||6||23||
|}
|}


Regel 146: Regel 149:
{{Tabel Nederlandse Single Top 40}}
{{Tabel Nederlandse Single Top 40}}
|-
|-
|align="left"|''Never again''||1982||02-10-1982||24||4|| met [[Tomas Ledin]] /<br />Nr. 19 in de Single Top 100
|align="left"|''Never again''||1982||02-10-1982||24||4|| met [[Tomas Ledin]] /<br />Nr. 19 in de [[Single Top 100]]
|-
|-
|align="left"|''The heat is on''||1983||14-05-1983||2||10|| Nr. 5 in de Single Top 100
|align="left"|''The heat is on''||1983||14-05-1983||2||10|| Nr. 5 in de Single Top 100
|-
|-
|align="left"|''Wrap your arms around me''||1983||30-07-1983||5||7|| Nr. 4 in de Single Top 100
|align="left"|''Wrap your arms around me''||1983||30-07-1983||5||7|| Nr. 4 in de Single Top 100 /<br />''[[Alarmschijf]]''
|-
|-
|align="left"|''I won't let you go''||1985||16-03-1985||18||7|| Nr. 17 in de Single Top 100
|align="left"|''I won't let you go''||1985||16-03-1985||18||7|| Nr. 17 in de Single Top 100
|-
|-
|align="left"|''The last time''||1988||13-02-1988||tip2||-|| Nr. 40 in de Single Top 100
|align="left"|''The last time''||1988||06-02-1988||tip2||-|| Nr. 40 in de Single Top 100
|-
|-
|align="left"|''If I thought you d'ever change your mind''||2004||24-04-2004||31||2|| Nr. 20 in de Single Top 100
|align="left"|''If I thought you'd ever change your mind''||09-04-2004||24-04-2004||31||2|| Nr. 20 in de Single Top 100
|-
|-
|align="left"|''When you really loved someone''||2013||-|||||| Nr. 76 in de Single Top 100
|align="left"|''When you really loved someone''||11-03-2013||-|||||| Nr. 76 in de Single Top 100
|}
|}


{{Tabel Vlaamse Ultratop 50 Singles}}
{{Tabel Vlaamse Ultratop 50 Singles}}
|-
|-
|align="left"|''Never again''||1982||16-10-1982||9||5|| met Tomas Ledin
|align="left"|''Never again''||1982||-|||||| met Tomas Ledin /<br />Nr. 5 in de [[Radio 2 Top 30]]
|-
|-
|align="left"|''The heat is on''||1983||21-05-1983||2||10||
|align="left"|''The heat is on''||1983||-|||||| Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
|-
|-
|align="left"|''Wrap your arms around me''||1983||30-07-1983||1(2wk)||11||
|align="left"|''Wrap your arms around me''||1983||-|||||| Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
|-
|-
|align="left"|''Can't shake loose''||1983||05-11-1983||24||3||
|align="left"|''Can't shake loose''||1983||-|||||| Nr. 22 in de Radio 2 Top 30
|-
|-
|align="left"|''I won't let you go''||1985||23-03-1985||7||8||
|align="left"|''I won't let you go''||1985||-|||||| Nr. 7 in de Radio 2 Top 30
|-
|-
|align="left"|''The last time''||1988||13-02-1988||24||3||
|align="left"|''The last time''||1988||-|||||| Nr. 22 in de Radio 2 Top 30
|-
|-
|align="left"|''If I thought you d'ever change your mind''||2004||01-05-2004||45||2||
|align="left"|''If I thought you'd ever change your mind''||2004||01-05-2004||45||2|| Nr. 30 in de Radio 2 Top 30
|-
|-
|align="left"|''When you really loved someone''||2013||16-03-2013||tip19||-||
|align="left"|''When you really loved someone''||2013||16-03-2013||tip19||-||
|-
|-
|align="left"|''Dance your pain away''||2013||27-07-2013||tip88*||||
|align="left"|''Dance your pain away''||2013||27-07-2013||tip67||-||
|}
 
=== Radio 2 Top 2000 ===
{{Tabel Radio 2 Top 2000}}
|-
|align="left"|''Wrap your arms around me''||-||-||-||1391||1250||1124||1198||1825||1476||1464||-||-||-||-||-
|}
|}


== Externe link ==
== Externe link ==
* [http://www.agnetha.com Officiële website]
* [http://www.agnetha.com Officiële website]
* AGNETHA [http://www.agnetha.net/AGNETHA.html]


{{Wikidata|Q173144}}
{{Appendix}}
{{Appendix}}
{{Commonscat|Agnetha Fältskog}}
{{Commonscat|Agnetha Fältskog}}



Versie van 25 aug 2014 07:52

rel=nofollow

Agnetha Åse Fältskog (Jönköping, 5 april 1950) is een Zweedse zangeres, vooral bekend als de blonde zangeres van ABBA. Voor ABBA was Fältskog al een ster in Scandinavië en na ABBA maakte ze nog een aantal succesvolle soloplaten. Ze is ongeveer vijf jaar jonger dan de andere drie ABBA-leden.

Carrière

Debuut

Fältskog groeide op als eerste van twee dochters van Knut Ingvar Fältskog en zijn vrouw Birgit Johansson. Als kind gaf ze al snel blijk van haar bijzonder muzikaal talent. Tijdens haar eerste publieke optreden op 6-jarige leeftijd zong ze het zelf gecomponeerde liedje "Två små troll" (twee kleine trolletjes). In 1958 begon ze pianolessen te volgen en sloot ze zich aan bij het plaatselijke kerkkoor. In 1960 vormde ze samen met haar vriendinnen het trio 'The Cambers' waarmee ze optrad op lokale podia. De Amerikaanse zangeres Connie Francis was toen haar grote voorbeeld. Om zich ten volle op haar muziekcarrière te kunnen toeleggen, besloot ze op haar vijftiende de schoolbanken te verlaten. Ze ging aan de slag als telefoniste in een autobedrijf terwijl ze 's avonds optrad als zangeres in het dansorkestje van Bernt Enghardt.

Doorbraak

Het orkest van Enghardt werd zodanig populair dat ze haar baan als telefoniste al snel opgaf. De breuk met haar vriendje inspireerde haar om zelf het liedje Jag var så kär ('Ik was zo verliefd') te schrijven. Daarmee oogstte ze zoveel succes dat haar zangtalent niet langer onopgemerkt bleef in de nationale media. In 1967 werd ze ontdekt door de Zweedse rocklegende Little Gerhard (pseudoniem voor Karl Gerhard Lundkvist), die toen als producent bij de platenmaatschappij Cupol werkte. Na het horen van de demo nodigde hij Fältskog prompt uit in zijn studio in Stockholm om het liedje in een nieuwe versie (zonder orkest) op te nemen. Na enige aarzeling tekende ze als 17-jarige een contract bij CBS Records. Op 28 januari 1968 werd Jag var så kär met meer dan 80.000 verkochte singles een nummer-1 hit in de Zweedse hitparade.

Na nog een aantal deelnames aan allerhande festivals en liedjeswedstrijden en een mediarel over een zigeunerliedje, Zigenarvän (zigeunervriend), was Agnetha Fältskog uitgegroeid tot een gerenommeerde artieste. Als singer-songwriter nam ze in die tijd een bijzondere positie in de Zweedse muziekwereld in. Tot op de dag van vandaag heeft ze van alle Zweedse vrouwelijke artiesten de meeste composities in de Zweedstalige hitlijst Svensktoppen gehad.

Via de baas van haar platenmaatschappij ontmoette Fältskog in 1969 de Duitser Dieter Zimmermann. Ze verloofden zich en Zimmermann wierp zich op als haar producer. Maar omdat het door hem aangeboden Duitstalige schlagerrepertoire haar niet beviel, werd de samenwerking snel stopgezet. Ze verbrak de verloving en keerde terug naar Zweden.

In 1970 scoorde ze met Om tårar vore guld ('Als tranen goud waren') opnieuw een gigantische hit in Zweden. Voor deze single moest ze in 1977 na een lang slepende procedure wegens vermeend plagiaat nog wel een vergoeding betalen. Na de uitbreng van haar derde album verloofde ze zich met Björn Ulvaeus. Ze produceerden samen haar platen en op 6 juli 1971 trouwden ze in Verum (Zweden).

In 1972 bereikte Fältskogs solocarrière een hoogtepunt. Ze speelde de hoofdrol in de musical Jesus Christ Superstar. Het nummer Vart ska min kärlek föra (letterlijk vertaald: Waarheen zal mijn liefde leiden; oorspronkelijke versie: I don't know how to love him) uit de musical werd haar zoveelste top-10-hit.

ABBA

In 1972 startte ze samen met haar echtgenoot en het koppel Benny Andersson-Anni-Frid Lyngstad een band met de naam Björn, Benny, Agnetha en Anni-Frid. In 1973 namen ze de naam ABBA aan en het jaar daarop kwam hun internationale doorbraak toen ze met Waterloo het Eurovisiesongfestival wonnen. De band scoorde in de jaren daarna zowel nationaal als internationaal grote hits waaronder Dancing Queen, Take a Chance on Me en vele andere. ABBA werd het grootste exportproduct van Zweden en was over de hele wereld een succes. Aan het eind van de ABBA-periode, tussen 1980 en 1982, was het vooral Fältskog die, vanwege haar heldere stem, de leadvocals voor de ABBA-singlehits voor haar rekening nam. The Winner Takes It All, Lay All Your Love on me, One of Us, Head Over Heels en The Day Before You Came zijn allemaal door haar gezongen. Het was dan ook Fältskog die door de mensen werd gezien als het gezicht en de stem van het kwartet. Zelf was ze daar niet helemaal gelukkig mee. Meer dan eens voelde ze zich bedreigd door een massa opdringerige fans en journalisten. Omwille van haar vliegangst had ze bovendien een grote hekel aan verre reizen en tournees. Verteerd door schuldgevoelens en heimwee kon Fältskog het na verloop van tijd niet meer opbrengen om lang bij haar kinderen weg te zijn. Nadat ze in 1979 scheidde van Björn Ulvaeus en in 1981 ook het huwelijk van Andersson en Lyngstad op de klippen liep, besloot de band in 1983 om een pauze in te lassen. Deze pauze leidde tot het einde van de band, hoewel deze nooit officieel is geworden.

Solocarrière

Nog tijdens haar drukke ABBA-periode vond Fältskog in 1980 toch nog de tijd om samen met haar zevenjarige dochter Linda het kerstalbum Nu tändas tusen juleljus (Zo'n duizend kerstkaarsen zijn nu aangestoken) op te nemen. De Zweedstalige elpee, uitgegeven door Polar Music, bereikte in januari 1982 de zesde plaats in de Zweedse albumparade. De plaat werd nadien nog herhaaldelijk op cd uitgebracht en is sindsdien één van de best verkochte Zweedse kerstalbums aller tijden.

Fältskog nam in 1982 haar eerste speelfilm Raskenstam op. De film brak in Zweden alle records qua bezoekersaantallen. De recensies waren positief. Hetzelfde jaar nam Fältskog met Tomas Ledin, een populaire Zweedse zanger, het duet Never Again op. Het nummer deed het goed in de Zweedse hitlijsten en ook daarbuiten stond het in een aantal andere landen in de top-30. Een Spaanstalige versie Ya Nunca Mas maakte indruk in Spanje en werd een nummer 1-hit in Chili.

In 1983 startte Fältskog echt met haar internationale solocarrière. Ze nam met producer Mike Chapman het album Wrap Your Arms Around me op. De plaat werd een groot succes en verkocht in het eerste jaar na de uitbreng meer dan 1,2 miljoen exemplaren. De singles The Heat is on en Wrap Your Arms Around me waren samen ook nog eens goed voor een verkoop van ruim een miljoen exemplaren. In Amerika en Japan kwam Can't Shake Loose op single uit. Het werd haar eerste solohit in de Amerikaanse top 30 (nummer 29). Ze stond wekenlang met haar album op de eerste plaats in Zweden. In hetzelfde jaar werkte ze in Zweden ook mee aan de soundtrack van de thriller 'P&B'. De single It's so Nice to be Rich werd in haar vaderland een top-10-hit. Fältskog werd dat jaar in Zweden gekozen tot de populairste zangeres en won een 'Rockbjörn'. Ook in Duitsland kreeg ze dat jaar enkele populariteitsprijzen. In België scoorde ze een nummer 1-hit met zowel haar album als met haar single Wrap Your Arms Around me. In landen als Engeland en Frankrijk viel de single echter net buiten de top 40. In Nederland behoorde haar album tot de 10 best verkochte schijfjes van dat jaar. In Engeland verschenen twee picture discs van Fältskog, die inmiddels zeer gewild zijn bij fans.

In 1984 presenteerde Fältskog in haar geboortestad Jönköping een speciaal gala waar een kinderkoor een medley van haar solohits ten gehore bracht. Een dag eerder ontving ze van de Zweedse Koningin Silvia een onderscheiding. In september van dat jaar ging Fältskog samen met Eric Stewart, gewezen lid van 10cc, de studio in om haar tweede Engelstalige album op te nemen. Het album Eyes of a Woman verscheen in 1985. De eerste single I Won't Let You Go, geschreven door Fältskog zelf, werd een bescheiden hit in Europa en Scandinavië, maar deed het niet goed in Engeland. Het album deed het echter in de rest van Europa wel redelijk en kreeg een eervolle vermelding tijdens het gala in Montreux. In de Zweedse hitlijsten wist het album met gemak de tweede plaats te veroveren. Daarbij deed de lp het ook redelijk goed in Nederland (nummer 15), België, Duitsland (nummer 30), Denemarken en Noorwegen. Uiteindelijk verkocht Fältskog meer dan 600.000 exemplaren.

In 1986 zong Fältskog samen met Ola Håkansson, de zanger van Secret Service, het duet The Way You Are. Het nummer was speciaal geschreven ter promotie van Zweden als kandidaat voor de Olympische Winterspelen van 1992. Zweden kreeg de spelen niet, maar Fältskog scoorde met het nummer in Zweden wel haar grootste hit uit haar solocarrière. De single stond wekenlang op de eerste plaats en haalde tweemaal platina.

In 1987 nam Fältskog samen met haar zoon Christian en een kinderkoor een elpee met kinderliedjes op. De plaat Kom följ med i vår karusell (Kom mee in onze carrousel) deed het goed in de hitlijsten en was binnen een maand goud. De single På söndag (Op zondag) bereikte de Zweedstalige hitlijst en kwam zelfs in de top-10.

Tijdens een televisiegala in 1986, waar Fältskog samen met Håkansson haar duet zong, ontmoette ze Peter Cetera, de zanger van de Amerikaanse groep Chicago. Ze besloten samen een elpee te maken. Het resultaat was het in 1987 internationaal verschenen album I stand Alone. Ze nam ter promotie drie video's op en nodigde enkele journalisten uit om haar in Stockholm te interviewen. Ook reisde ze samen met coproducent Bruce Gaitsch naar Londen om daar in de veel bekeken tv-show van Terry Wogan op te treden. De single The Last Time kreeg redelijk wat airplay in Europa, maar kwam niet van de grond. Het album deed het niet veel beter. In Duitsland kwam het niet verder dan nummer 47 en in Engeland zelfs niet verder dan 72. Maar in Zweden alleen al gingen er meer dan 300.000 albums over de toonbank en stond het album zelfs acht weken op nummer 1. De single I Wasn't the One, een duet met Peter Cetera, wist in Amerika de 19e plaats van de Contempary Billboard te halen.

Vanaf 1989 laste Fältskog een sabbatperiode in. Ze ging zich meer toeleggen op haar kinderen en stopte met zingen. Ook haar publieke optredens werden tot een minimum teruggebracht.

Comeback

Bestand:Agnetha Fältskog.jpg
Agnetha Fältskog in 2008

Toch verdween Fältskog niet helemaal van het toneel. Naast haar autobiografie "Som jag är" (Zoals ik ben) verscheen in 1996 in Scandinavië ook de dubbel-cd My Love, My Life. Het album was door Fältskog samengesteld en bevat vele van haar Zweeds- en Engelstalige solohits van voor, tijdens en na ABBA. In 1998 kwam internationaal het verzamelalbum That's me - the Greatest Hits uit, een compilatie van haar solohits na ABBA. Dit album bevat ook enkele ABBA-songs en het zelfgeschreven en niet eerder uitgebrachte nummer The Queen of Hearts.

In 2004 maakte ze haar echte comeback met een volledig nieuw album, My Colouring Book, met covers van haar jeugdidolen uit de vroege jaren 60, zoals Sandie Shaw, Art Garfunkel, Doris Day, Connie Francis, Petula Clark en Dusty Springfield. Fältskog scoorde in Scandinavië, Europa en Engeland een hit met de single If I Thought You'd Ever Change Your Mind, oorspronkelijk gezongen door Cilla Black. In Engeland was het nummer zelfs haar grootste solohit en werd het in de midweeksales nummer negen van de officiële hitlijst. In Zweden haalde de single de tweede plaats in de hitlijsten, ondanks de weinig commerciële sound van het nummer. Ook het album deed het goed. In Engeland kreeg Fältskog zeer goede recensies en haalde haar album de 12e plaats in de hitlijst. In Engeland, en ook in Zweden, Finland, Denemarken en Duitsland kreeg Fältskog edelmetaal voor haar cd. De tweede single When you walk in the room werd een hit in Zweden en wist ook nummer 34 in de Engelse lijst te bereiken.

Vanwege haar vliegangst liet Fältskog in 1999 verstek gaan op de internationale première van de musical Mamma Mia! in Londen. Bij de Zweedse première van de musical in Stockholm op 12 februari 2005 verscheen ze voor het eerst sinds 16 januari 1986 weer samen in het openbaar met Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson en Björn Ulvaeus. Na haar succesvolle comeback in 2004 verschenen medio augustus 2005 de geremasterde versies van Fältskogs eerste twee internationale soloalbums Wrap your arms around me en Eyes of a Woman, compleet met bijzondere bonustracks en een nieuwe vormgeving.

30 jaar na "Waterloo" won ABBA de Rockbjörnen "Lifetime Achievement Award", een prijs in het leven geroepen door de Zweedse krant Aftonbladet. In het Cirkustheater te Stockholm namen Fältskog en Lyngstad op 23 januari 2009 de prijs samen in ontvangst onder grote belangstelling van publiek, televisie en pers.

In 2012 ontving Fältskog in Zweden de ELLE-Award voor haar voorbeeldfunctie en bijzondere bijdrage als mode-icoon.

Op 13 mei 2013 kwam het album A uit met uitsluitend nieuw materiaal. Met name in Engeland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Ierland, België, Denemarken, Australië en Zweden deed deze cd het erg goed en behaalde hij de platina status. De cd was geproduceerd door Jorgen Elofsson en Peter Nordahl. In mei bezocht Fältskog twee weken lang Londen om haar nieuwe plaat te promoten. Hierdoor kon ze niet aanwezig zijn bij de opening van het ABBA-museum in Stockholm, waar Frida, Benny en Björn wel aanwezig waren. De clip van When You Really Loved Someone verscheen op 11 maart 2013 op YouTube. Op 12 november 2013 zong Fältskog het lied I should have followed you home live tijdens het door de BBC georganiseerde liefdadigheidsconcert Children in Need Rocks in London. Zij zong het als duet met Gary Barlow. Het was haar eerste live optreden in 25 jaar. Van A werden bijna een miljoen platen verkocht.

Privéleven

Op 6 juli 1971 stapte Fältskog onder massale belangstelling van pers en publiek in het huwelijksbootje met Björn Ulvaeus. Hun huwelijk hield stand tot 1979. Van Ulvaeus heeft ze twee kinderen.[1] Toen ze in 1983 tijdens een promotour bij een ongeval uit haar tourbus werd geslingerd, suggereerde de roddelpers dat ze een miskraam had gehad. In een poging dergelijke leugens en insinuaties te vermijden was Fältskog lange tijd zeer karig met interviews.[2]

In 1989 trok Fältskog zich terug op het afgelegen eilandje Helgö, zo'n 25 km ten westen van Stockholm. Op een zwaar bewaakt domein, op een boogschot van een van de residenties van de Zweedse Koning Carl Gustaf maar ver weg van paparazzi en lastige journalisten, probeerde ze met haar kinderen een normaal, rustig leven te leiden. In 1990 trouwde ze in alle discretie met de chirurg Tomas Sonnenfeld. Pas toen het koppel twee jaar later uit elkaar ging, raakte het nieuws bekend. Na de onverwachte zelfmoord van haar moeder en het overlijden van haar vader een jaar later sloot ze zich steeds meer af van de buitenwereld en kreeg ze te maken met een depressie.[3] In de Zweedse media werd ze wel omschreven als 'De tweede Greta Garbo'.[4] In 1996 schreef ze haar memoires, getiteld Som jag är ('Zoals ik ben'), waarin ze evenwel nauwelijks nieuwe onthullingen deed.[5] Het boek werd negatief onthaald door pers en publiek. In 1997 knoopte Fältskog een liefdesrelatie aan met de Nederlandse vorkheftruckchauffeur Gert van der Graaf. Toen ze de affaire verbrak, begon hij haar te stalken.

In 2005 - Van der Graaf had inmiddels van de Zweedse rechter een levenslang verbod opgelegd gekregen om het land binnen te treden - begon de zangeres een romance met een oude kennis, de succesvolle zakenman Bertil Nordstrom. Nordstrom is een steenrijke Zweedse high society-figuur en een intimus van de Zweedse koning. Vergezeld van haar nieuwe geliefde verschijnt Fältskog sindsdien opnieuw in het openbaar. N.a.v. het uitbrengen van haar laatste Album A, gaf Faltskog in mei 2013, voor het eerst in meer dan dertig jaar, een openhartig interview over haar carrière en de moeilijke momenten in haar privéleven.[6]

Discografie

Zie ook ABBA discografie

Albums

Album(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Album Top 20/50/75/100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Agnetha Fältskog 1968 -
Agnetha Fältskog Vol. 2 1969 -
Som jag är 1970 -
När en vacker tanke blir en sång 1971 -
Agnetha Fältskogs bästa 1973 - Verzamelalbum
Elva kvinnor i ett hus 1975 -
Tio år med Agnetha 1979 - Verzamelalbum
Nu tändas tusen juleljus 10-1981 - met Linda Ulvaeus
Teamtoppen 1 1985 - Verzamelalbum
Agnetha collection 1986 - Verzamelalbum
Sjung denna sång 1986 - Verzamelalbum
Kom följ med i vår karusell 1987 - met Christian Ulvaeus
Wrap your arms around me 31-05-1983 11-06-1983 3 21
Eyes of a woman 03-1985 30-03-1985 15 8
I stand alone 17-11-1987 06-02-1988 22 9
Geh' mit Gott 1994 - Verzamelalbum
My love, my life 1996 - Verzamelalbum
That's me 1998 - Verzamelalbum
Svensktoppar 1998 - Verzamelalbum
My colouring book 23-04-2004 24-04-2004 11 11
13 Hits 2004 - Verzamelalbum
Agnetha De Första Åren 1967-1976 2004 - CD-box
My very best 10-2008 - Verzamelalbum
A 10-05-2013 18-05-2013 5 16
Album(s) met hitnoteringen in
de Vlaamse Ultratop 50/100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
My colouring book 2004 01-05-2004 38 8
A 2013 18-05-2013 6 23

Singles

Single(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Never again 1982 02-10-1982 24 4 met Tomas Ledin /
Nr. 19 in de Single Top 100
The heat is on 1983 14-05-1983 2 10 Nr. 5 in de Single Top 100
Wrap your arms around me 1983 30-07-1983 5 7 Nr. 4 in de Single Top 100 /
Alarmschijf
I won't let you go 1985 16-03-1985 18 7 Nr. 17 in de Single Top 100
The last time 1988 06-02-1988 tip2 - Nr. 40 in de Single Top 100
If I thought you'd ever change your mind 09-04-2004 24-04-2004 31 2 Nr. 20 in de Single Top 100
When you really loved someone 11-03-2013 - Nr. 76 in de Single Top 100
Single(s) met hitnoteringen in
in de Vlaamse Ultratop 50
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Never again 1982 - met Tomas Ledin /
Nr. 5 in de Radio 2 Top 30
The heat is on 1983 - Nr. 2 in de Radio 2 Top 30
Wrap your arms around me 1983 - Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Can't shake loose 1983 - Nr. 22 in de Radio 2 Top 30
I won't let you go 1985 - Nr. 7 in de Radio 2 Top 30
The last time 1988 - Nr. 22 in de Radio 2 Top 30
If I thought you'd ever change your mind 2004 01-05-2004 45 2 Nr. 30 in de Radio 2 Top 30
When you really loved someone 2013 16-03-2013 tip19 -
Dance your pain away 2013 27-07-2013 tip67 -

Radio 2 Top 2000

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18
Wrap your arms around me - - - 1391 1250 1124 1198 1825 1476 1464 - - - - -

Externe link

Q173144 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Na de breuk had ze het emotioneel erg lastig en ze ging in therapie bij psychiater Hakan Lohnbak die later ook even haar minnaar werd.
  2. º Coel Mark, Abba na Abba, Wat er gebeurde na de officiële split; ISSUU-ZiZo nr. 112, maart-april 2011. [1]
  3. º Moira, Petty, Exclusive; Abba's Agnetha Faltskog: "I was so tired once Abba was over". Mail Online, 4 mei 2013. [2]
  4. º Boshoff, Alison; Is Abba's Agnetha's Faltskog finally ready to forgive her bandmates for years of misery? Mail Online, 13 juli 2008 [3]
  5. º Het boek verscheen ook via Virgin Publishing in een internationale Engelstalige editie. Hiervan werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Fältskog concentreerde zich in het boek vooral op het rechtzetten van roddels maar liet inhoudelijk verder weinig los. In 2009 werd de autobiografie door Uitgeverij De Rode Kamer met als titel "ABBA van binnenuit" in het Nederlands op de markt gebracht. Het laatste gesprek met Fältskog voor dit boek vond plaats in 1996, maar er werd recenter (foto)materiaal en een interview uit 2005 aan toegevoegd.
  6. º Moira, Petty, Exclusive; Abba's Agnetha Faltskog: "I was so tired once Abba was over". Mail Online, 4 mei 2013. [4]
rel=nofollow
rel=nofollow

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Agnetha Fältskog op Wikimedia Commons.

rel=nofollow