Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Single (muziek)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een single is een geluidsdrager waar hooguit een tot drie nummers van een artiest of band op staan. Het is de goedkopere variant van een album. De term single wordt echter vaker in overdrachtelijke zin gebruikt om een enkel nummer van een album aan te duiden, dat apart wordt uitgebracht ter promotie van het hele album.

De populairste singles zijn te vinden in hitlijsten als de Nederlandse Top 40, de Single Top 100, de Mega Top 30 en Vlaamse Ultratop 50 en te horen of te zien op radio- en tv-zenders als MTV, 538, 3FM en MNM.

Ontstaan

Singles bevatten meestal een hoofdnummer dat al eerder op een album te horen is geweest, of dat later op een album zal verschijnen, maar dat zo is aangepast dat het voor radiostations aantrekkelijk wordt om te draaien (een radioversie).

Vinyl

Singles waren oorspronkelijk altijd grammofoonplaten, gemaakt van vinyl. Deze vinylplaten zijn doorgaans tweezijdig afspeelbaar en hebben een afmeting van 7 inch (ongeveer 18 cm). Ze kunnen worden afgespeeld op platenspelers (pick-ups) en draaien dan meestal op een snelheid van 45 toeren (rpm). Omdat ze tweezijdig afspeelbaar zijn, is er sprake van een A- en een B-kant van een single. De A-kant bevat het nummer dat het hitgevoeligst werd geacht. De B-kant (ook wel flipside genoemd) bevat meestal een nummer van mindere kwaliteit, soms zelfs iets wat algemeen als slecht wordt beoordeeld. Het gebeurt zelfs dat een artiest even snel een liedje maakt, omdat de plaat nu eenmaal een B-kant moet hebben. Er kan echter sprake zijn van een single met 'twee A-kanten', dus twee hitgevoelige tracks. Een voorbeeld is Something/Come Together van The Beatles.

Bij meer live-georiënteerde bands is het waarschijnlijker dat er een ander albumnummer bij op staat of een liveopname. Vinylsingles hebben doorgaans een vaste spoed (groefafstand)[1] en daardoor een vaste maximale tijdsduur per kant. Met een variabele spoed kan de maximale tijdsduur worden verlengd en passen er veelal twee nummers op een plaatkant; men spreekt dan van ep's (extended play). Op een vinylsingle staan meestal twee nummers, op een ep vaak vier. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw werden er plaatjes uitgebracht met in totaal drie nummers, die men "maxi-single" noemde.
Op de conventionele singles – van 7 inch en de gebruikelijke spoed (groevenafstand) – past er ongeveer vijf minuten muziek per zijde bij 45 toeren per minuut, en circa zeven minuten per zijde wanneer de plaat wordt afgespeeld op 33 toeren per minuut. Met andere afmetingen, spoed en afspeelsnelheid kan het aantal minuten of seconden worden beïnvloed.[2]

Cd

Sinds de introductie van de cd zijn ook singles op deze geluidsdrager verkrijgbaar (cd-single). Alhoewel er, net als bij grammofoonplaten, een kleiner formaat schijfje bestaat voor singles, zijn de meeste cd-singles even groot als gewone cd's. Ook voor cd-singles spreekt men wel van A- en B-kanten, ook al staan alle nummers feitelijk op dezelfde kant. Hierbij is de A-kant de radioversie (de titel op het hoesje van de single), de B-kant omvat de overige tracks. Bij een dubbele A-kant staan twee titels op het hoesje afgedrukt. Soms komt het voor dat daarnaast nog een aantal remixen van het hoofdnummer op de single staat.

Afnemende markt voor singles

De markt voor singles is gaandeweg steeds kleiner geworden. De belangrijkste oorzaak hiervan is de opkomst van internet en mp3's. In de dancewereld wordt door dj's nog wel op grote schaal gebruikgemaakt van singles en 12-inches in het bijzonder. Een download, een van internet gedownload nummer, wordt als het een hit betreft ook een single genoemd.

In 2007 werden in Nederland maar één miljoen fysieke singleschijfjes verkocht. Op 21 januari 2008 werd daarom in het Algemeen Dagblad door platenmaatschappijen Sony en EMI voorspeld dat de single mogelijk in 2009 niet meer fysiek, maar digitaal als download verkrijgbaar zou zijn.[3] De nummer 1-hit in de Single Top 100 op dat moment, "Valerie" van Mark Ronson en Amy Winehouse, werd de eerste nummer 1-hit die door enkel downloads de hoogste plaats in de hitlijsten wist te behalen en was in eerste instantie ook alleen verkrijgbaar als download, maar vanwege de grote vraag naar het nummer ging Free Record Shop het nummer toch op een schijfje verkopen.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º De groeven op een – weliswaar platte – vinylplaat zijn desalniettemin vergelijkbaar met het schroefdraad van een bout of schroef: de verhouding tussen één omwenteling en de opgeschoven (groef)afstand die wordt behaald noemt men in beide gevallen de spoed.
  2. º (en) Vinyl Pressing – FAQ. stadnardvinyl.com. STANDARD VINYL Gearchiveerd van het origineel op 4 juni 2018 Geraadpleegd op 16 februari 2018
  3. º Cd-single verdwijnt in 2009. NU.nl (21 januari 2008) Gearchiveerd van het origineel op 14 juni 2009
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow
 
rel=nofollow