Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Zonne-energie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Zonne-energie betreft het deel ven de wereldenergievoorziening dat met zonlicht opgewekt wordt. Zonnepanelen en geconcentreerd zonlicht centrales produceren elektriciteit en zonneboilers leveren warm water.

Zonlicht is ook de energiebron van plantaardige brandstof, vooral belangrijk in ontwikkelingslanden. Maar dit deel van de wereldenergievoorziening wordt niet aangeduid als zonne-energie.

Zonnepanelen (PV)

Het wereldwijd PV vermogen was in 2020 700 gigawatt, waarvan 250 GW in China, 150 GW in de EU-28 en 74 GW in de VS.[1] In 2015 was het wereld PV vermogen nog 220 GW.

In 2015 werd in Duitsland, Italië en Griekenland 8% van de elektriciteit (eindgebruik) met PV opgewekt.[2]

Geconcentreerd zonlicht centrale (CSP)

In 2020 was het geïnstalleerde CSP vermogen in de wereld 6,5 GW, grotendeels in Spanje en de Verenigde Staten.[1]

Zonneboilers

In 2019 was er 479 GW zonnewarmte vermogen in de wereld.[3]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow