Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Geconcentreerd zonlicht centrale

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Torensysteem bij Sevilla
Parabolische troggen in Californië

In een geconcentreerd zonlicht centrale (concentrated solar power, CSP) wordt zonlicht op een groot oppervlak met spiegels geconcentreerd op een klein oppervlak waar een vloeistof verhit wordt. Deze warmte kan gebruikt worden om met een stoomturbine of stirlingmotor een elektrische generator aan te drijven. De warmte kan opgeslagen worden zodat een CSP systeem ook elektriciteit kan leveren als de zon niet schijnt. Dit is een voordeel tov. zonnepanelen, maar die werken ook met diffuus zonlicht en zijn daarom meer geschikt dan CSP in landen met een vaak bewolkte hemel.

In het torensysteem zijn de spiegels opgesteld op een veld en reflecteren de zon op een vloeistofvat hoog op een toren. Elke spiegel draait om twee assen om de zon te volgen zowel dagelijks als met de seizoenen. De wereldwijde markt wordt gedomineerd door parabolische-trog systemen, die goed zijn voor 90% van de CSP-centrales. Een parabolische trog bestaat uit een lineaire parabolische spiegel die licht focusseert op een buis. De spiegel volgt de zon door draaing om één as in de lengterichting.

CSP zal naar verwachting in een snel tempo groeien. In januari 2014 had Spanje een totale capaciteit van 2.300 MW waardoor dit land de wereldleider in CSP was.

Warmte opslag

Gesmolten zout, een mengsel van kalium, calcium en natrium nitraat, kan goed geïsoleerd een week voldoende heet blijven.

Fase-overgang materiaal (phase-change material, PCM) neemt warmte op als het smelt en geeft die warmte af het stolt. Deze smeltwarmte is bijv. 320 MJ/m3 voor waterijs bij 0 graden celcius en 1000 MJ/m3 voor aluminium bij 660 C. Voor warmteopslag bij CSP heeft PCM het voordeel dat de temperatuur vrijwel constant blijft bij warmte afgifte. Veel onderzoek wordt gedaan naar geschikte materialen voor het opslaan van elektriciteit in warmte.[1]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Ben Xu, Peiwen Li, Cholik Chan, Application of phase change materials for thermal energy storage in concentrated solar thermal power plants: A review to recent developments, Applied Energy 160 p.286-307