Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Yehudi Menuhin

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow
Bestand:Yehudi Menuhin.jpg
Yehudi Menuhin (links) en Paulo Coelho in 1999

Yehudi Menuhin, Baron of Stoke D'Abernon (New York, 22 april 1916Berlijn, 12 maart 1999) was een Amerikaans (later Brits) violist, altviolist en dirigent.

Leven

Yehudi Menuhin was een leerling van Louis Persinger, Georges Enesco en Adolf Busch. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde hij voor geallieerde soldaten. Na de bevrijding van het concentratiekamp Bergen-Belsen in april 1945 trad hij samen met componist Benjamin Britten op voor de bevrijde gevangenen. In 1947 ging hij samen met dirigent Wilhelm Furtwängler terug naar Duitsland als een daad van verzoening: hij was de eerste joodse musicus die na de Holocaust naar Duitsland ging voor optredens. Na een succesvolle periode waarin hij geroemd werd om zijn romantische en weelderige stijl, kreeg hij lichamelijke en artistieke problemen als gevolg van zijn drukke werkzaamheden tijdens de Tweede Wereldoorlog en te weinig focus in zijn vroege opleiding. Oefeningen en studie in combinatie met yoga en meditatie hielpen hem om over de meeste problemen heen te komen. In 1952 raakte hij bevriend met de yoga-instructeur B.K.S. Iyengar. Menuhin zorgde ervoor dat Iyengar les in yoga kon geven in onder meer Londen, Zwitserland en Parijs. Voor veel westerlingen was dit de eerste kennismaking met yoga.

In 1962 richtte hij de Yehudi Menuhin school op in Surrey. Ook verzorgde hij rond die tijd het muziekprogramma op de Nueva School in Hillsborough, Californië. Bekende leerlingen van hem zijn Nigel Kennedy en de Hongaarse violist Csaba Erdélyi.

Menuhin trad tot op hoge leeftijd op en werd vooral bekend door zijn diepzinnige en toch eenvoudige interpretaties. In de jaren tachtig maakte hij samen met Stéphane Grappelli jazz-opnames. Ook maakte hij opnames van Oosterse muziek met de sitar-speler Ravi Shankar. Yoga bleef Menuhin tot op hoge leeftijd beoefenen.

In 1985 werd hij Brits staatsburger en werd zijn erebenoeming uit de jaren zestig tot ridder opgewaardeerd tot een volwaardige. Van 1992 tot 1999 maakte hij zich voor de UNESCO dienstbaar als Goodwill Ambassador.

In 1993 kreeg hij de niet-erfelijke titel Baron. Menuhin stierf op 12 maart 1999 in Berlijn na een kort ziekbed als gevolg van complicaties van een bronchitis. Hij werd op 19 maart 1999 begraven op het terrein van zijn school in Stoke d'Abernon, Surrey, Groot-Brittannië.