Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Vriendschap

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vriendschap is de relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht geen rol speelt. Een vriendschap is dus mogelijk tussen man en vrouw maar ook tussen twee mannen of twee vrouwen.

Vriendschappen worden gesloten. Met woorden, zoals kinderen dat doen ("zullen we vriendjes worden?"), of zonder. Binnen een vriendschap helpt men elkaar en aanvaardt men meer dan daarbuiten. Ook dat wat men als vrienden voor elkaar doet wordt vriendschap genoemd.

Twee mensen die een bijzonder hechte en langdurige vriendschap hebben worden vaak boezemvrienden genoemd; vrouwen heten dan ook wel hartsvriendinnen. Ook de termen beste vriend en beste vriendin worden veel gebruikt. Naast de vriend bestaat er ook de kennis. Met een kennis gaat men over het algemeen luchtig vriendschappelijk om; wederzijdse verwachtingen, inspanningen en verplichtingen zijn in dat soort contacten lager en soms geheel afwezig.

Een belangeloze vriendschap is een vriendschap waarbij de één kijkt naar wat de ander nodig heeft en zijn eigen belangen/verlangens op de achtergrond plaatst.

Een persoonlijke vriendschap is iets wezenlijk anders dan een vriendelijke houding tegenover iedereen.

Een muziekhit van de muziekgroep Het Goede Doel is eveneens Vriendschap genaamd. Een deel van de gezongen tekst is als volgt : "vriendschap is een illusie", "het is een pakje schroot met een dun laagje chroom". Dat is een mooie tekst, maar qua vergelijking niet echt strokend.

Vriend

Een vriend oftewel kameraad oftewel kornuit oftewel maat oftewel gabber oftewel slapie oftewel makker oftewel mattie is iemand waarmee men een nauwe (over het algemeen niet-seksuele) betrekking heeft. Een vriend van het vrouwelijk geslacht noemt men veelal vriendin.

In het Nederlands wordt het woord voor zowel een vriendschappelijke als een liefdesrelatie gebruikt, wat verwarrend kan zijn. Aparte woorden voor seksuele relaties, zoals 'lover', 'boy/girlfriend', 'petit(e) ami(e)', 'petit(e) copain/copine' etc. kent het Nederlands niet.

Als een vrouw echter over 'haar vriend' spreekt, dan is de relatie over het algemeen wel seksueel of ten minste een liefdesrelatie. Dit fenomeen speelt ook bij homoseksuele mannen. Als een homoseksuele man het heeft over 'mijn vriend', dan spreekt hij vaak over een seksuele relatie. Dit geldt ook voor mannen en homoseksuele vrouwen die het over 'mijn vriendin' hebben. Ook hier geldt: over het algemeen is niet altijd! Men zal in veel gevallen uit de context moeten afleiden om welke betekenis het in casu gaat.

Soms wordt het woord dan in een verkleining gebruikt: "ze heeft een nieuw vriendje". Echter, in bepaalde kringen wordt ook het verkleinwoord gebruikt voor niet-seksuele relaties.

Het woord komt ook voor in de vaste uitdrukking vriend en vijand. Hier betekent het woord vriend een bondgenoot, ofwel degene die geen vijand is.

Een oppervlakkige relatie wordt wel een 'kennis' genoemd of, nog oppervlakkiger, een 'bekende'. Bij een vriendschap spreekt men van het hebben van een band. Een band hoeft echter niet een vriendschap te zijn.

Zie ook

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Friends op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow