Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Voorwerp (ding)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een voorwerp oftewel ding is een tastbaar en handelbaar levenloos object.

Voorwerpen vormen een element van de uitvoerende kunsten zoals cinematografie en theater, waar ze bekend staan als rekwisieten. De MacGuffin is een speciaal voorwerp, waarvan niet uitmaakt wat het is, dat de drijvende kracht achter een plot vormt, een techniek gepopulariseerd door Alfred Hitchcock. Voorwerpen kunnen in de beeldende kunst onderdeel vormen van een stilleven.

Veel voorwerpen hebben (slechts) de functie van hun uiterlijk, door alleen iets (op een bepaalde manier) uit te stralen (bijvoorbeeld sieraden, maar ook tuinkabouters). Het kan ook een gebruiksvoorwerp (gereedschap) zijn, dat iets mogelijk maakt te doen. Dit betreft talloze voorwerpen in een zeer brede diversiteit, zoals een slagmes, een koffiezetapparaat of een auto. Deze voorwerpen zijn meestal redelijk duurzaam, wat niet te zeggen valt over met name wegwerpartikelen, welke gebruiksvoorwerpen zijn die slechts één keer gebruikt worden, om daarna weggegooid te worden

Er is ook een activiteit binnen de BDSM waarin de onderdanige partij dient als voorwerp.

In de mechanica noemt men een voorwerp een lichaam.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Thing op Wikimedia Commons