Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Sieraad

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een sieraad oftewel juweel oftewel tooi is elk object (met uitzondering van kleding) dat op het lichaam wordt gedragen met de bedoeling dat te verfraaien. Een juweel of sieraad heeft geen enkel functioneel karakter. Het is enkel dienstig om het lichaam te verfraaien. Een horloge bijvoorbeeld heeft wel een functioneel karakter en kan dan ook niet als een juweel worden aanzien.

Sieraden kunnen van edelmetalen zoals goud en zilver zijn gemaakt maar er zijn ook juwelen van glas, tin of plastic gemaakt. De maker van juwelen heet edelsmid of goudsmid. Juweliers worden vaak gezien als makers van sieraden maar zij zijn de handelaren. Juwelen zijn vaak versierd met edelstenen, halfedelstenen of geslepen kristal, strass genaamd. Een klein sieraad (ook kleine prulletjes voor de sier, maar meestal van geringe waarde) noemt men ook wel een snuisterij.

Een halsketting van witte parels.

Ook het insigne of kleinood van een ridderorde wordt het juweel van deze orde genoemd.

Bekende sieraden zijn:

Een bijzondere type sieraden zijn de kroonjuwelen. Een sieraad waarin onechte edelstenen zijn verwerkt wordt wel een bijou genoemd.

Het hoofdhaar wordt ook als een sieraad gezien, evenals bepaalde goede eigenschappen.

Een bekend Nederlands sieradenontwerper was G.H. Lantman (1875 - 1932).

In het Boeddhisme

Het Boeddhisme kent volgens traditie drie juwelen, te weten de Boeddha, de Dhamma en de Sangha. Dit zijn de drie elementen die volgens de leer de hoogste respect verdienen, en waar een Boeddhist toevlucht in neemt.

Naar deze drie juwelen wordt verwezen met de Pali term tiratana, wat de drie juwelen betekent. Een zeer beroemde soetra is de Ratana Sutra, de Soetra over Juwelen, die uitlegt welke juwelen in de Boeddha, Dhamma en Sangha te vinden zijn.

Zie ook

Sieradengoud

Externe links

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Jewellery op Wikimedia Commons