Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Vaticaans voetbalelftal

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Het Vaticaans voetbalelftal is een team van voetballers dat Vaticaanstad vertegenwoordigt bij internationale wedstrijden. Vaticaanstad, het kleinste land ter wereld, is geen lid van de FIFA en de UEFA en is dus uitgesloten voor deelname aan het WK en het EK.

Geschiedenis

Onder toezicht van Paus Johannes Paulus II, die zelf tijdens zijn jeugd een verdienstelijk keeper was, werd in Vaticaanstad besloten een nationaal voetbalelftal leven in te blazen. Het Vaticaans voetbalelftal bestaat sindsdien uit leden van de Zwitserse Garde, pauselijke werknemers en museumwachten. Omdat alleen het personeel het Vaticaans staatsburgerschap kan krijgen en deze niet allen voor een langere tijd gemist kunnen worden, kan het nationaal voetbalelftal slechts af en toe een wedstrijd spelen. De gespeelde wedstrijden tegen zowel voetbalclubs als nationale elftallen krijgen dan ook relatief veel media-aandacht.

Het Vaticaans elftal speelde in 1994 tegen San Marino zijn eerste internationale wedstrijd, die met 0-0 in een gelijkspel eindigde. Tegenstander was een selectie van spelers uit San Marino maar dit was niet het nationale elftal. Op 23 november 2002 werd de eerste interland gespeeld; 0-0 tegen Monaco. Vervolgens speelde het team onder andere vriendschappelijke wedstrijden tegen de Zwitserse club SV Vollmond (5-1 winst) in 2006 en tegen de selectie van Italiaanse katholieke geestelijken (3-0 winst) in 2007. Op 25 oktober 2008 speelde Vaticaanstad een oefenwedstrijd tegen het Olympische voetbalelftal van China, die met 4-3 gewonnen werd.

Internationale wedstrijden

Interlands
Plaats / Datum Voetbalinterland Uitslag
23 november 2002, Rome Vaticaanstad Vaticaanstad - Monaco Monaco 0-0
7 mei 2011, Rome Vaticaanstad Vaticaanstad - Monaco Monaco 1-2
22 juni 2013, Cap-d'Ail Vaticaanstad Vaticaanstad - Monaco Monaco 0-2
Overige internationale wedstrijden
Plaats / Datum Voetbalinterland Uitslag
1994 Vaticaanstad Vaticaanstad - San Marino San Marino* 0-0
2006, Rome Vaticaanstad Vaticaanstad - Zwitserland SV Vollmond 5-1
18 juni 2007, Rome Vaticaanstad Vaticaanstad - Italië Italië RKS 3-0
25 oktober 2008, Rome Vaticaanstad Vaticaanstad - China China -23 4-3

*: niet het volledige nationale team

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow