Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Tim Berners-Lee

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Timothy John (Tim) Berners-Lee (Londen, 8 juni 1955) is samen met zijn toenmalig manager, de Belg Robert Cailliau, de bedenker en grondlegger van het world wide web of wereldwijde web (www). Hieraan werkte hij toen hij consultant-software-engineer bij het CERN in Zwitserland was, van juni tot en met december 1990.[1] Als directeur van het World Wide Web Consortium (W3C) houdt hij toezicht op de ontwikkeling van webtalen en -protocollen als HTML, XML, CSS en HTTP.

Biografie

Berners-Lee werd geboren in Londen als zoon van wiskundige ouders die beiden werkzaam waren bij de elektrotechnische onderneming Ferranti. Hij studeerde van 1973 tot 1976 natuurkunde aan The Queen's College, onderdeel van de universiteit van Oxford.

Carrière

Bestand:First Web Server.jpg
Deze NeXTcube werd bij CERN de eerste wereldwijde webserver.

Midden jaren tachtig kwam Berners-Lee als consultant software-engineer in dienst van het CERN, het Europese laboratorium voor deeltjesfysica. Als software-engineer schreef hij daar het databasesysteem ENQUIRE, waarin hij hypertekst introduceerde – activeerbare hyperlinks om informatie te delen en te updaten tussen de gebruikers. Later werkte hij dit concept verder uit tot het World Wide Web – het combineren van hypertekst met het internet, een gedecentraliseerd netwerk dat in de jaren zestig door het Amerikaanse leger was ontwikkeld. Tevens schreef Berners-Lee de eerste webbrowser en startte de eerste webserver op een NeXTcube. Op 6 augustus 1991 lanceerde hij de allereerste website: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.

In 1999 publiceerde hij Weaving the Web[2], een boek over het ontstaan van het web. Het werd in het Nederlands vertaald als De wereld van het World Wide Web.[3][4][5]

Berners-Lee streeft naar een semantisch web, dat wil zeggen, een wereldwijd web waarin informatie inhoudelijk benoemd en ingedeeld is op een voor computers verwerkbare manier. Hoewel er in de academische wereld veel aandacht voor is, is het nog onduidelijk of het semantisch web eenzelfde succes zal worden als het www. Berners-Lee beschrijft het semantische web als een component van Web 3.0, de volgende fase van het wereldwijde web.

In 2009 werd Berners-Lee door de Britse overheid ingehuurd om toezicht te houden over een nieuw project: een website met daarin publiek beschikbare Britse data. Op 21 januari 2010 heeft Berners-Lee de site geopend. De site, data.gov.uk, bevat onder meer gegevens over verkeer, criminaliteit, de gezondheidszorg, huizenprijzen, werkgelegenheid en belastingen. In totaal staan er meer dan 3.000 datasets op de site. De data mag door iedereen worden gebruikt voor commerciële en niet-commerciële toepassingen. Op de site staan enkele applicaties die gebruikmaken van de data. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld een iPhone-app downloaden om de dichtstbijzijnde apotheek te bezoeken. Er is ook een programma gemaakt voor mensen die op zoek zijn naar een baan bij de overheid. Zodra er ergens een vacature verschijnt, krijgen ze bericht per e-mail. Wie niet zelf kan programmeren, kan ideeën voor programma's op de site achterlaten.

Tijdens de opening van de Olympische Spelen van 2012 in Londen verscheen hij, geëerd als bedenker van het wereldwijde web.

In 2012 heeft Berners-Lee het Open Data Institute opgericht. Deze stichting stimuleert het gebruik van open data.[6]

In een interview maakte Berners-Lee duidelijk dat het internet een fundamenteel mensenrecht is, en het beschermd moet worden tegen politieke en commerciële interferentie.[7]

Prijzen/onderscheidingen

Berners-Lee heeft voor zijn werk verschillende prijzen gewonnen:

Externe links

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Tim Berners-Lee op Wikimedia Commons.

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º Information Management: A Proposal, Tim Berners-Lee, CERN, March 1989, May 1990.
  2. º Tim Berners-Lee: "Weaving the Web". Webpagina van de auteur over het boek, met links naar extra materiaal en een lijst ven vertalingen.
  3. º Peter Giesen: "Denker in een dotcom-cultuur" in De Volkskrant, 26 mei 2000, bijgewerkt op 20 januari 2009.
  4. º Hein van Steenis: "Tim Berners-Lee pleit voor een 'transparant' Internet", Computable.nl, 16 juni 2000.
  5. º "Bedenker WWW wilde niet rijk worden van zijn uitvinding" in Automatisering Gids, 24 augustus 2000.
  6. º Risico's Open Data dutchitchannel.nl, bijgewerkt op 15-02-2017
  7. º (en) Web Innovator Tim Berners-Lee: Internet Is a Human Right techtimes.com, 11 december 2014.
  8. º [1] ACM Turing Award winner Sir Tim Berners-Lee
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow